υμπατριωτες για σας δεν εχει καμια χρησιμοτητα η καταγωγη σας απο τον Ηρακλη αν δεν κανετε εκεινα για τα οποια αναδειχτηκε εκεινος ο πιο ενδοξος και ο πιο ευγενης." ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΜΑ 500 π.Χ..


Ακουμε συχνα οσοι ασκουμαστε στις πολεμικες τεχνες για τεχνικες που αναπτυχθηκαν στην Βραζιλια(brazilian jiou jitsu),στην Ιαπωνια(karate,judo..)και διαφορες αλλες χωρες.Σημερα ειδικα,στον κοσμο των πολεμικων τεχνων,μονοπωλει το ενδιαφερον το "κλουβι"UFC,μια διοργανωση που ξεκινησε φυσικα στην Αμερικη,και που "κινει"τα νηματα στον χωρο.Ξεκινησε ομως ολο αυτο το σκηνικο με τους αγωνες ανευ ορων και τις συχνες μαχες στο εδαφος μεχρι την υποταγη ενος απο τους μαχομενους στην Αμερικη με το Vale tudo?Παμε 2500 χρονια πισω..
Το παρακατω προερχεται απο το κειμενο του Λουκιανου με τον τιτλο Αναχαρσις,και στο οποιο διεξαγεται μια συζητηση μεταξυ του Σκυθη Αναχαρση και του Σολωνα με αφορμη την απορια του βαρβαρου οταν ειδε τους νεους της Αθηνας να εξασκουνται στις πολεμικες τεχνες.
ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ.-"Και δεν μου λεγεις σε παρακαλω Σολων,διατι κανουν αυτα τα πραγματα εδω οι νεοι.Βλεπω αλειφθησαν με λαδι και ετριψαν φιλικοτατα ο ενας τον αλλον,επειτα δεν γνωριζω τι επαθαν και ορμησαν με την κεφαλην χαμηλωμενην και ηρχισαν να αλληλοσπρωχνονται και να συγκρουουν τα μετωπα.Να!,εκεινος αρπαξε τον αλλον ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΡΙΞΕ ΚΑΤΩ και δεν τον αφηνει να σηκωθει αλλα τον ωθει κατω με ορμη!Τωρα δε αφου τον εκαβαλικευσε και τον ΚΡΑΤΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΚΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟΝ ΧΤΥΠΑ ΕΛΑΦΡΑ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ!Οι αλλοι εδω που βλεπω ορμουν τωρα ο ενας στον αλλο με ΠΥΞ(μπουνιες)και ΛΑΞΤΙΜΑΤΑ!!Μαλιστα ο επιβλεπων αυτους δεν τους χωριζει αλλα τους παρακινει και επαινει εκεινον που χτυπησε τον αλλον!!Αλλοι πιο διπλα ευρισκονται σε μεγαλη κινηση πηδουν ψηλα και ΛΑΚΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!Θελω να μαθω λοιπον για ποιον λογο εχουν τρελαθει αυτοι οι ανθρωποι και κανουν αυτα?..
Φισικα ο Σολων απαντα ξεκαθαρα για ποιον λογο πρεπει ενας ελευθερος ανθρωπος να εξασκειται στις πολεμικες τεχνες και ειναι πολυ ενδιαφερον παρετε το βιβλιο αυτου το οποιο ειναι πραγματικος θυσαυρος.Κατι σχετικα με τις απαντησεις του Σολωνα εχω γραψει στο ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ.ομως μαζι με του Φιλοστρατου Περι γυμναστικης οπου υπαρχουν πλειστες και εκτεταμενες αναφορες στις πολεμικες τεχνες της Ελλαδας,πιστευω πως ειναι αναγκαιο να μελετηθουν αυτα τα δυο εργα.
Επειδη τωρα τελευταια εχει γινει πολυ φασαρια με mma και brazilian και αλλα τετοια παρομοια,καλο ειναι να δουμε μιας και ειμαστε στην Ελλαδα πως νωριτερα απο ολους εξασκουνταν οι προγονοι μας σε αυτα.
Ωστοσο,περα απο τις ταμπελες που δεν εχουν και τοσο νοημα,ευχομαι καλη και σκληρη προπονηση σε ολους με πνευμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

11 σχόλια:

  1. Υπάρχει η άποψη πως όλες οι πολεμικές τέχνες προέρχονατι από το Παγκράτιον άθλημα. Από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτασε η γνώση τους στην Ινδία από όπου ο Μποντιντάρμα τις πέρασε τον 5ομχ αιώνα στην Κίνα. Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι λίγο-πολύ γνωστή. Στον δυτικό κόσμο δεν έσβησε η γνώση αλλά πέρασε στον "κλώτσο-μπάτσο" που παιζότανε στο Βυζάντιο. Στην ευρώπη υπήρχαν πολλές παραλαγές που οδήγησαν στον προπερασμένο αιώνα στο γνωστό κάτς το οποίο ήταν αληθινότατοι αγώνες ΜΜΑ και όχι θέαμα όπως σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΑΧΗΣ.ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΝΑ ΣΠΑΘΙ ΕΝΑ ΔΟΡΥ ΕΝΑ ΤΟΞΟ ΜΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΚΤΛ.Η ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ.ΟΠΟΤΕ, ΟΛΟΙ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΜΕ ΠΑΡΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ.
    ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 648π.Χ. ΣΤΗΝ 33η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ.ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΒΕΒΑΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ,ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ,ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΠΗΡΑΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΟ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΔΩΣΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ.ΣΑΝ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΕ ΚΡΑΤΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΜΜΑΧΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΤΙΑ ΚΑΤΑΡΤΗΣΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ ότι όλοι οι λαοί έχουν χέρια και πόδια και πως τα χρησιμοποιούν στη μάχη.Το ίδιο ισχύει και για το μυαλό και το πνεύμα. Όπως λοιπόν οι αρχαίοι πρόγονοι μας ήταν μπροστά στη χρήση του πνεύματος και του μυαλού γιατί να μην ήταν και στη χρήση του σώματος; Προσωπικά πιστεύω πως ήταν για αυτό και ανέπτυξαν αθλητισμό ο οποίος περιείχε και τις πολεμικές τέχνες. Μην ξεχνάμε την πάλη και την πυγμαχία. Όταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου είτε ασκούνταν, είτε διασκέδαζαν, είτε αγωνίζονταν εξασκώντας τις τέχνες αυτές, φυσικό είναι οι λαοί που έρχονταν σε επαφή μαζί τους να τις αφομοίωναν σε κάποιο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΛΕΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ.ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΦΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΛΛΛΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΟΠΩΣ Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ.Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΑΜΙΛΑ.ΠΡΑΓΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ ΤΟ ΔΑΚΝΕΙΝ ΚΑΙ ΟΡΥΤΤΕΙΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ.ΣΚΟΠΟΣ ΗΤΑΝ Η ΥΠΟΤΑΓΗ.ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΜΜΑΧΟΝ Η ΠΑΜΜΑΧΕΙΟΝ--> ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΞΑΣΚΟΥΝΤΩ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ.ΥΠΗΡΧΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΝΟΟΥΜΑΙ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ.ΙΣΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΥΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.
    ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Η ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ
    -)+(-ΕΡΡΩΣΟ-)+(-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως,οι Σπαρτιατες χρησιμοποιουσαν το παγκρατιο μονο για να σκοτωνουν στην μαχη(σε περιπτωση απωλειας οπλων),και αυτος ειναι και ο λογος που δεν κατεβηκαν ποτε στο παγκρατιο σε αθλητικους αγωνες.Ωστοσο,δεν λειπουν και οι θανατοι μεσα στις παλαιστρες των ολυμπιακων αγωνων..Οσον αφορα για τις πολεμικες τεχνες,θα συνφωνησω με τον ιδρυτη του καρατε Funakoshi που ειπε πως αν διαχωριζεις το dojo απο τον δρομο χανεις τον χρονο σου,και δεν προκειται ν α αποκομισεις τιποτα εαν δεν σκευτεσαι τα χερια του αντιπαλου σου σαν μαχαιρια!!Η' επιλεγουμε να κανουμε χορο,οποτε καλυτερα να κανουμε tae bo η' εχουμε πολεμικη συνειδηση και ετοιμοτητα που μας κανει αξιοπρεπεις μαχητες σε ολα.Μην ξεχναμε τον Λυκουργο που απαγορευσε στην Σπαρτη να "παιζουν" παγκρατιο οι νεοι για να μην συνηθιζουν στα παιχνιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΙΧΙΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΔΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΡΡΙΧΙΩΝΟΣ ΕΝΩ ΤΟΝ ΕΠΝΙΓΕ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ.Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΩ Ο ΑΡΡΙΧΙΩΝ ΠΕΘΑΝΕ ΑΛΛΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ.ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΟ ΤΟΣΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ.ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΜΕ ΠΑΜΜΑΧΟΝ ΟΧΙ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ.ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ΟΤΙ Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ.ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομιζω πως δεν ειμαι λαθος!Στον Γυμναστικο του Φιλοστρατου διαβαζουμε:¨..Το οτι η παλη και το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ επινοηθηκαν επειδη εξυπηρετουσαν ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αποδεικνυεται απο την μαχη του Μαραθωνα,στην οποια οι Αθηναιοι πολεμησαν με τροπο που θυμιζει αγωνα παλης,επειτα απο την μαχη των Θερμοπυλων,τοτε που οι Λακεδαιμονιοι,επειδη ειχαν σπασει τα ξιφη και τα δορατα τους,εκαναν πολλους σκοτωμους με γυμνα χερια!..Οι Λακεδαιμονιοι ηθελαν οι γυμναστες τους να γνωριζουν και πολεμικη τακτικη,διοτι θεωρουσαν και τους αγωνες πολεμικη εξασκηση.Ακομη και τον χορο,την πιο αμεριμνη εκδηλωση σε καιρο ειρηνης,τον συσχετιζαν με πολεμικες κινησεις!Οι Λακεδαιμονιοι γυμναζονταν με τροπο οχι αγωνιστικο αλλα με τετοιον που να τους δινει πολεμικη ανθεκτικοτητα!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι σαν να λέμε ότι ken jutsu η τέχνη του σπαθιού που εξασκούσαν οι σαμουράιέγινε kendo το οποίο είναι άθλημα. Από τα λίγα που γνωρίζω είναι ότι πανκράτιον ήταν το άθλημα και όχι το σύστημα. Σαν να λέμε πως ο αγώνας παγκατιού ήταν το σημερινό ufc και οι αθλητές όπως και σήμερα πήγαινε ο καθένας με την τέχνη του. Το πάμμαχον από τα λίγα που γνωρίζω ήταν όπως το λες. Αυτό όμως που διαφωνώ είναι ότι τα αυλητικά αγωνίσματα δεν έχουν σχέση με πόλεμο και μάχη. Ο αθλητής που εφαρμόζει έναν πνιγμό και αφήνει τον αντίπαλο του όταν εκείνος εγκαταλείψει, μπορεί εξίσου εύκολα να σκοτώσει κάποιον με τον ίδιο πνιγμό σε συνθήκες μάχης. Ας το δούμε και από άλλη οπτική γωνία. Όλα τα σαρκοφάγα ζώα παίζουν από μωρά δαγκώνοντας και παλέυονατς το ένα με το άλλο χωρίς να τραυματίζονται. Τα βλέπουμε τόσο χαριτωμένα αλλά αυτό που κάνουν είναι να δουλεύουν τις τεχνικές κυνηγιού και θανάτωσης του θηράματος. Όλα τα αθλήματα προέρχονται από τον πόλεμο. Ακόντιο, δισκοβολία ακόμη και οι αγώνες δρόμου κατάγωναται από την οπλιτοδρομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι Αρχαιοι Ελληνες ειχαν πρωτοι πολεμικες τεχνες για μαχη σωμα με σωμα τουλαχιστον 2000 χρονια πριν τους Ασιατες. Ο Θησεας σκοτωσε τον μινωταυρο με Πακρατιο συμφωνα με τον μυθο, κατι που δειχνει οτι οι ριζες του χανοντε στην Μινωικη και Μυκηναικη εποχη. Σε πολλα Μινωικα αγγεια 4000 χρονια πριν βρισκουμε τεχνικες που θυμιζουν συγχρονες τεχνικες πολεμικων τεχνων. Οι κινεζοι εχουν πολιτισμο απο τον τσιν το 210 π.χ. και τοτε ενωθηκαν, τοτε αρχισαν να κατασκευαζουν σπαθια απο σιδηρο χιλιαδες χρονια μετα απο τους Ελληνες. Ακομα μεταγενεστεροι φυσικα ηταν οι Κορεατες και οι Ιαπωνες. Ετσι κατα πασα πιθανοτητα ολες οι τεχνες του πολεμου, ξεκινησαν απο τους Αρχαιους Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή