υμπατριωτες για σας δεν εχει καμια χρησιμοτητα η καταγωγη σας απο τον Ηρακλη αν δεν κανετε εκεινα για τα οποια αναδειχτηκε εκεινος ο πιο ενδοξος και ο πιο ευγενης." ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Καποια περιοδο της ζωης μου υπηρξα εξαιτιας της ημιμαθειας και της επιπολαιοτητας μου πολεμιος του Αλεξανδρου.Καθως ειμαι φανατικα φιλολακωνας,εμεινα προσκολλημενος στην αφιερωματική επιγραφή του Αλεξανδρου: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». Εξαιρούσε τους Λακεδαιμόνιους και τους στιγμάτιζε μ' αυτόν τον τρόπο, διότι ήταν οι μόνοι Έλληνες που δεν πήραν μέρος στην εκστρατεία.Ομως ο μεγαλος Καβαφης γραφει γι αυτο:"..Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε
πως θ' αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
για την επιγραφή αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων», μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται για να τους οδηγούν και να τους προστάζουν σαν πολυτίμους υπηρέτας. Αλλωστε μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς Σπαρτιάτη βασιλέα γι' αρχηγό δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής. Α βεβαιότατα «πλήν Λακεδαιμονίων.Είναι κι αυτή μια στάσις. Νοιώθεται».
Οντας λοιπον ενοχλημενος απο την αλαζονεια του Αλεξανδρου απεναντι στους Σπαρτιατες υπηρξα σθεναρα αντιθετος.
ΟΜΩΣ..οταν καταλαβα οτι ειναι ενα πολυ σημαντικο κομματι της Ελληνικης ιστοριας ο Αλεξανδρος και τον μελετησα,συνειδητοποιησα το λαθος μου.Βασικος λογος της κατανοησης μου αυτης σταθηκε το βιβλιο του Πλουταρχου "Περι τυχης η΄αρετης"και το οποιο θα ειναι η βασικη πηγη πληροφοριων που θα χρησιμοποιησω για το θεμα.Μην ξεχναμε επισης οτι ο Πλουταρχος ειναι ο πλεον καταλληλος διοτι εζησε πολυ κοντα στα χρονια του Αλεξανδρου.Σκεφτητε οτι περιπου ειναι σαν να γραφεται κατι σημερα για τον Κολοκοτρωνη.
Νομιζω οτι τα στοιχεια που θα αναφερθουν θα ειναι ισχυρα για να υπαρξει δικαιη εκτιμηση απο τον καθενα για τον μαγαλυτερο στρατηλατη ολων των εποχων..

Ο Μεγας Αλεξανδρος,υπηρξε πραγματικα τεραστιος και αυτο φαινεται απο τα εργα του και τις πραξεις του.Πραγματικα απολυτα ανδρειος,ηταν ο κατεξοχην λογος που οι στρατιωτες του γεμιζαν με θαρρος και ανδρεια βλεποντας τον παντα στην πρωτη γραμμη της μαχης,και παρ'ολα τα πολλαπλα και ασχημα χτυπηματα που παθαινε δεν εγκατελειπε.Ηταν υποδειγμα μεγαλοψυχιας,συνεσης,σωφροσυνης και ανδρειας,αρετες που του εφοδιασε ο φιλοσοφικος λογος απο τα μαθηματα του δασκαλου του Αριστοτελη.
Ο Αλεξανδρος επιτεθηκε σε βαρβαρους λαους με μεγαλους και παρα πολυ δυσκολους πολεμους,και εχτισε Ελληνικες πολεις εξημερωνοντας τους βαρβαρικους λαους,διδασκοντας νομους και ειρηνη σε απειθαρχητα φυλα.Εμαθε τους Υρκανους να τελουν γαμους,διδαξε στους Αραχωσιους να καλλιεργουν χωραφια,επεισε τους Σογδιανους να τρεφουν και ναμην σκοτωνουν τους πατερες τους,τους Σκυθες να μην τρωνε τους νεκρους τους(!) και τους Περσες να μην παντρευονται τις μητερες τους!(και καποιοι τολμουν να πουν οτι ειχαν πολιτισμο αυτοι και οτι κακως ο Αλεξανδρος τους "επεβαλε"τον Ελληνισμο.Βεβαια οι ιδιοι οι βαρβαροι ακομα μεχρι σημερα ευγνωμονουν για τον εξ'ανθρωπισμο τους και νοιωθουν περηφανοι που ειχαν καποια επιρροη απο τους Ελληνες.)Με τον εξελληνισμο της Ασιας ο Ομηρος εγινε το βασικο αναγνωστικο στα σχολεια που χτιστηκαν απο τον Αλεξανδρο και τα παιδια τους επαιζαν τραγωδιες του Ευριπιδη,του Αισχυλου και του Σοφοκλη(ισως γιαυτο μαλιστα κρατησαν μεχρι σημερα και εχουμε να διαβαζουμε και εμεις..).Ο Πλατωνας μπορει να εισηγαγε στα χαρτια ενα πολιτευμα αλλα δεν επεισε κανεναν να το εφαρμοσει γιατι ηταν "αυστηρο",ο Αλεξανδρος ομως εκτισε πανω απο εβδομηντα πολεις και γεμισε την Ασια με Ελληνικα ηθη και εθιμα.Καταφερε να κανει περισσοτερο ευτυχισμενους οσους υποταχθηκαν παρα οσους ξεφυγαν και οι οποιοι δεν ξεφυγαν απο την αθλια ζωη.Αν λοιπον οι φιλοσοφοι περηφανευονται πως μεταπλαθουν σκληρα και αμορφωτα ηθη,ο Αλεξανδρος που μεταμορφωσε χιλιαδες γενη και αγριους ανθρωπους δεν ειναι λογικο να χαρακτηριστει ως ο κατεξοχην φιλοσοφος..
Δεν αντιμετωπιζε τους βαρβαρους ως ζωα ουτε τους Ελληνες ως κατακτητης,οπως τον προετρεπε ο Αριστοτελης,αλλα προσπαθησε να συμφιλιωσει τους λαους χωρις πολεμους καθοριζοντας ολοι οι ανθρωποι να θεωρουν ως πατριδα ολη την οικουμενη,ως ακροπολη το στρατοπεδο και ως συγγενεις τους εναρετους.(Βεβαια,μονο με εναν τετοιο τροπο θα μπορουσε να επιβιωσει ενα πολυφυλετικο κρατος,που εν τελει ουτε ετσι εγινε εφικτο.)Και θεωρουσε Ελληνες τους εναρετους και ως βαρβαρους τους κακους.
Πρωτος λοιπον ο σκοπος της εκστρατειας αποδεικνυει οτι ο Αλεξανδρος ηταν φιλοσοφος,γιατι δεν διανοηθηκε να εξασφαλισει χρηματα και πολυτελεια για τον εαυτο του,αλλα ομονοια και ειρηνη για ολους.
Καμαρωνε για τα τραυματα του που θυμιζε το καθενα την γενναιες μαχες που ειχε δωσει,και καθως ολα ηταν απο μπροστα και κανενα στην πλατη τα προεβαλλε σαν χαραγμενα συμβολα ανδρειας και αρετης. Εμπνευσμενος απο την"λυρα" του Αχιλλεα και οχι αυτη του Παρη,ο οποιος εψαλλε εντελως μαλθακη και θυληπρεπη αρμονια με ερωτικη μουσικη, αγαπουσε και θαυμαζε τους σοφους ανδρες και χαρη σ΄αυτον γιναν γνωστοι σε ολη την οικουμενη.
Οταν ερωτευθηκε την Ρωξανη αναμεσα απο τοσες σκλαβες που χορευαν δεν την ατιμασε αλλα την παντρευτηκε,οταν ειδε τον Δαρειο γεματο τραυματα,δεν προσφερε θυσιες ουτε εψαλλε παιανες για την ληξη του πολεμου αλλα εβγαλε την χλαμυδα του, την αποθεσε πανω στον νεκρο και τον σεβαστηκε.Οταν καποιος τον ενημερωσε πως υπαρχει ενα αγορι στην Ιωνια,ακαταμαχητο σε ομορφια και φρεσκαδα και τον ρωτησε αν το θελει να το στειλει του απαντησε:"Ελεεινε,τι τετοιο ποτε καταλαβες απο μενα ωστε να μου προτεινεις τετοιες αισχρες ηδονες?.."(Αυτο σε σχεση με την ταινια του Ολιβερ Στοουν που τον εβγαλε ομοφυλοφιλο.Βεβαια καταλαβε το λαθος και ζητησε συγνωμη απο τον κινηματογραφικο κοσμο..).Μονο με την φιλοσοφια(μελετη θανατου) μπορουμε να εχουμε σταθερες και ακλονητες αποψεις οταν ερχονται τα δυσκολα.Οπως λεει και ο Θουκυδιδης,"ο φοβος δεν ταραζει μονο την μνημη αλλα και καθε διαθεση για φιλοτιμια και ορμη,αν δεν τα εχει σφιξει η φιλοσοφια με δυνατο σχοινι.Στον Αλεξανδρο βλεπουμε ξεκαθαρα την ηρεμη αποδοχη του αναποφευκτου σε συναρτηση με την αγαπη του για δοξα.
Βοηθουσε οσους περισσοτερους μπορουσε με χρηματα και με γενικοτερες προσφορες οπως οταν πληροφορηθηκε για καποιον στρατιωτη που αξαιτιας της αγαπης του για μια κοπελα δηλωνε ασθενεια συνεχως,τον καλεσε και του εδωσε τις ευχες του για μια καλη οικογενεια στην Πατριδα επιστρεφοντας τον.Ηταν μεγαλοψυχος και δικαιος με ολους τους ανθρωπους.
Ο Αλεξανδρος λοιπον ειχε μεσα του μεγαλες ελπιδες,ευσεβεια,εμπιστοσυνη στους φιλους,απλοτητα,εγκρατεια,ελλειψη φοβου για τον θανατο,ειλικρινεια,σταθεροτητα στις αποφασεις,ταχυτητα στις ενεργειες του,ερωτα για την δοξα και αποτελεσματικοτητα για το καλο.Η φυση του ειχε συνθεση απο πολλες αρετες,το φρονημα του Κυρου,τη σωφροσυνη του Αγησιλαου,τη συνεση του Θεμιστοκλη,την εμπειρια του Φιλιππου,την τολμη του Βρασιδα,την δεινοτητα και την πολιτικη κριση του Περικλη.Θα λεγα μαλιστα ανωτερος και απο ολους αυτους.Απο τον Αγαμεμνονα πιο συνετος γιατι πριν τον γαμο του δεν εκμεταλλευοταν τις αιχμαλωτες κοπελες,απο τον Αχιλλεα πιο μεγαλοψυχος γιατι με πολλα χρηματα και τιμες εθαψε τον Δαρειο ενω ο Αχιλλεας εδωσε το νεκρο σωμα του Εκτορα αντι λιγων λυτρων.Απο τον Οδυσσεα ηταν πιο ποθητος γιατι η μητερα του Οδυσσεα πεθανε εξαιτιας της λυπης της ενω η μητερα του εχθρου του Αλεξανδρου πεθανε μαζι του απο αγαπη γι'αυτον.Ο Σολων επεβαλλε την σεισαχθεια ενω ο Αλεξανδρος πληρωσε ο ιδιος ολα τα χρεη των δανειστων.Ο Περικλης φορολογησε τους Ελληνες και με τα χρηματα δημιουργησε και κοσμησε την Ακροπολη ενω αντιθετα ο Αλεξανδρος πηρε χρηματα απο τους βαρβαρους και τα εδωσε στους Ελληνες.Τον Βρασιδα τον εκανε ονομαστο το γεγονος οτι μπηκε μεσα στο στρατοπεδο των Αθηναιων βαλλομενος απο παντου και τους κατατροπωσε,αλλα δεν ηταν και κατωτερο το πηδημα του Αλεξανδρου στους Οξυδρακες οπου μπηκε μονος του εμπνεοντας απιστευτη και τρομερη δυναμη και αποφασιστικοτητα στους στραριωτες του.
Ο Αλεξανδρος ηταν ενας Ανθρωπος με απιστευτη εμπειρια πολεμικη,γενναιοδωρια στον πλουτο,εγκρατεια στην πολυτελεια,περισσιο θαρρος εναντιων των αντιπαλων και πραοτητα εναντιων των κατεκτημενων.Παντα πρωτος στις γραμμες της μαχης,τιμωντας συνεχως τους φιλους και σεβομενος τους αιχμαλωτους.Ποσο τεραστια λυπη του προκαλεσε η αποφαση του δεκα επτα ετων οταν ηταν και εδωσε εντολη για ισοπεδωση της (πολλες φορες προδοτικης)Θηβας.Η μετανοια του εκδηλωθηκε απο την μετεπειτα ευνοικη συμπεριφορα προς τους Θηβαιους.Δεν υπηρξε ποτε πιο τρομερος πολεμιστης εναντιων οσων αδικουν,ουτε φιλεσπλαχνικοτερος σε οσους του ζητουσαν κατι η' υπεφεραν.
θα κουραζοταν καποιος να απαριθμησει ολα αυτα για τα οποια ο Αλεξανδρος ειναι Μεγας.Εξαλλου,η ιστορια υπαρχει και ειναι στην διαθεση του καθενος να μελετησει τον Αλεξανδρο και να εκπλαγει με τα ανδραγαθηματα του.

Αυτος λοιπον ηταν ο Αλεξανδρος ο Μεγας, ο οποιος στην ηλικια μου ειχε κατακτησει ολο τον τοτε γνωστο κοσμο και παραπανω,και που σε πεντε χρονια απο την ηλικια αυτη θα αφησει την τελευταια του ανασα,μια ανασα ομως που ηταν σαν να προηλθε απο πεντε ζωες..Νομιζω πως μια μερα ζωης του Αλεξανδρου ισοδυναμει με μια ζωη δικια μας..Ας προσεχουμε λοιπον τι λεμε και για ποιους...







₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


31 σχόλια:

  1. ρε μ(π)αρονα το ειδες αυτο που σου εστειλα για τους Σπαρτιατες;
    Γιατι μας τα επρηξες οτι δεν κανανε ποτε πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ειδα ρε την σελιδα αλλα βγαζει πολλα.που ειναι ακριβως?Φιλε για τους Σπαρτιατες εχει μιλησει η ιστορια.Ηταν μοναδικοι στο ανθρωπινο ειδος..Και να ευχεσαι να μην τα ακουσει αυτα που λες ο Αλφεος και σε ταραξει στις γροθιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΣΕ ΠΙΑΣΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΤΕΟ ΘΑ ΣΕ ΠΝΙΞΩ ΣΑ ΓΑΤΙ...!!!ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΩΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτελους η μεγαλη επιστροφη!!Περιμενω σχολια σου στο προηγουμενο θεμα για την ισοτητα φυλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νέα εκστρατεία των Σπαρτιατών και Αβρακιωτών το 426 π.Χ. με αρχηγό τον Ευρύλοχο δεν είχε καλύτερη τύχη. Στη μάχη των Ολπών σκοτώθηκε ο Ευρύλοχος, έγινε πραγματική σφαγή των Αβρακιωτών και τα υπολείμματα από Σπαρτιάτες και Μαντινείς έφυγαν με τρόπο όχι τιμητικό, αφού εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους μόλις εξασφάλισαν το ακαταδίωκτο από τους Ακαρνάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ετσι για να μαθαινει και ο παιδικο σου φιλος ο Αλφεος.Οταν με πιασει μετα απο 6 μηνες θα ειμαι τουμπανο και θα το τον πνιξω σα κοτα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενταξει Φειδια(φιδια)ή Μαρονα που ειναι και παιδικο σου φιλος τα εχεις αμολυση και μεσα στο sait σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωτον αν θες να γραψεις βαρβαρικα γραψε σωστα ασχετε..site γραφεται,δευτερον,επειδη φευγω για προπονηση θα σου απαντησω εμπεριστατωμενα αργοτερα για τις αηδιες που γραφεις,..ασχετε..Μαλλον σε βλεπω να καθεσαι και αλλο 6μηνο μολις σε πιασει ο Αλφεος...Ελα,,Εχω ενα φιδι μεσα στο παντελονι μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΕΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ...ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το site σε πειραξε Φίδια.
    Πες οτι η Σπαρτιατησε σου εφυγαν σα κοτουλες και οχι οτι δεν κανανε ποτε πισω.
    Οσο για εσενα παιδικε φιλε του Φίδια που ειμασταν και συνεργατες καποτε Εφιαλτη επρεπε να σε λενε και Αλφεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ο αλεξανδρος πριν την εκστρατεια επεισε ολους τους ευγενεις να δωσουν την περιουσια τους για την πατριδα ,πραγμα και το οποιο εκαναν χωρις σκεψη!!!ετσι γινονται οι αυτοκρατοριες!!οσον αφορα για τον φιλο τεο,παιδια αφηστε τον!θα ξερναει παλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παραααλλητε τεο,εκει που ανεφερα παιδικο φιλο,αλλον Χρηστο ανεφερα και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ,συνεχιζω στον Αλφεο,μαθε να διαβαζεις περα απο το να γραφεις.Παρααλητε!!Και ετοιμασου τωρα για την αληθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ολοι οι ευγενεις, χωρις εγγυησεις, εδωσαν τις περιουσιες τους για την πατριδα πριν την εκστρατεια με προτροπη του αλεξανδρου!οσον αφορα για τον φιλο τεο,παιδια αφηστε τον θα ξερναει παλι!!!!Υ.Γ φερε τα μπακλαβαδακια στον ΞΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ'100-102:
    "..Το ιδιο καλοκαιρι οι Αιτωλοι,επεισαν τους Λακεδαιμονιους να στειλουν στρατο για να τιμωρησουν την Ναυπακτο που ειχε προκαλεσει την εισβολη των Αθηναιων.ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Σ Υ Μ Μ Α Χ Ι Κ Ο Υ Σ ΟΠΛΙΤΕΣ.ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΟΙ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΧΙΝΙΑ,ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(Ο Χ Ι Σ Π Α Ρ Τ Ι Α Τ Ε Σ!!!)ΑΡΧΗΓΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ.Αμφίλοχοι και Ακαρνάνες ζήτησαν ΞΑΝΑ και πήραν βοήθεια από τους Αθηναίους. Ο Αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης ανέλαβε την αρχηγία του στρατού. Αθηναίοι, Αμφίλοχοι και Ακαρνάνες πολεμούν τις ενωμένες δυνάμεις Λακεδαιμονίων - Αμβρακιωτών.Ο Δημοσθενης ως αρχηγος του Ακαρνανικου στρατου,φοβισμενος απο τους Λακεδαιμονιους,ΕΣΤΗΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΜΝΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΜΑΧΗ ΝΑ ΟΡΜΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ Α Π Ο Π Ι Σ Ω!!!!!(ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ)Οι ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ(Οχι Σπαρτιατες ξανατονιζω!!)ηταν ανακατεμενοι με Αμπρακιωτες στο δεξι μερος της παραταξης,υπο την καθοδηγηση του Ευρυλοχου, απεναντι απο τον Δημοσθενη.Μολις ξεκινησε η μαχη δεχθηκαν επιθεση πισωπλατα και τους κυριεψε πανικος ολους οταν ειδαν ολοι το τμημα του Ευρυλοχου να ητταται.Ο ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ,ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΑΤΑΚΤΑ.."

    1.Δεν ηταν Σπαρτιατες αλλα Λακεδαιμονιοι απο συμμαχικες Πελοποννησιακες πολεις.(οπως ειναι γνωστο η συνεισφορα των Σπαρτιατων ηταν το πολυ 1-3 ατομα που θα καθοδηγουσαν το συμμαχικο στρατο.)
    2.Η νικη ηταν του Δημοσθενη που υποκυπτοντας στον φοβο,ατιμασε τους Ακαρνανες αναγκαζοντας τους να επιτεθουν σαν ΕΛΕΙΝΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ.

    Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ..
    Πεστα και εκει που στα λεν αυτα..

    Να δω τωρα που θα κρυφτεις που ο Αλφεος δεν κρατιεται για να μην σε πνιξει σαν γατακι!!...

    Παρααααλυτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ετσι μπραβο να λες τα πραγματα οπως σε συμφερουν καθε φορα οτι δεν ηταν Σπαρτιατες αλλα αλλοι.Μην ντρεπεσαι πες οτι τρεχανε χεσμενοι απο το φοβο τους.
    Και οσο για εσενα με τη σαρισα εχω ενα μπακλαβα μες στο βρακι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βλεπω δεν αντιγραφεις και προτασεις..Παραααλυτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΕΟ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!!!ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ..ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περιμενω και γω με αγωνια σχολιο στο προηγουμενο θεμα.Ως "υπηρετης" της αληθειας θα την υποστηριζω σθεναρα παντα..Ειδικα αυτους τους ανθρωπους ποθ με την σταση τους μειναν στην Ιερη Ιστορια μας και γιναν ημιθεοι..
    Μητσαρα,οταν τον δεις τον Ακαρνανα να του βαλεις την σαρισσα μες στο βρακι του...μηπως και βρεις τα μπακλαβαδακια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. H Σπάρτη ποτέ δεν έπαψε να ισχυρίζεται πως αποτελούσε τον «υπερασπιστή του ελληνισμού», ούτε έχασε το λακωνικό της πνεύμα. Ένα ιστορικό ανέκδοτο θέλει το βασιλιά Φίλιππο Β' να στέλνει ένα μήνυμα στη Σπάρτη λέγοντας: «Αν εισβάλλω στη Λακωνία, θα ισοπεδώσω την πόλη της Σπάρτης». Η απάντηση που έλαβε ήταν ένα απλό «Αν.»

    Ακόμη κι όταν ο Φίλιππος έφτιαξε ένα πανελλήνιο στρατό με την πρόφαση να ενώσει όλη την Ελλάδα ενάντια στην περσική απειλή, οι Σπαρτιάτες επέλεξαν να μη συμμετέχουν με τη θέλησή τους. Δεν ενδιαφέρονταν σε καμιά περίπτωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους με μια πανελλήνια συμμαχία αν δεν επρόκειτο να ηγηθούν της προσπάθειας. Ο Ηρόδοτος αφηγείται ότι οι Μακεδόνες κατάγονταν επίσης από τους Δωριείς και ήταν κατά κάποιο τρόπο συγγενικό φύλο των Σπαρτιατών. Ωστόσο αυτό δεν είχε καμία σημασία. Έτσι, μετά την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας, ο Αλέξανδρος ο Μέγας έστειλε στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες με την ακόλουθη επιγραφή: «Αλέξανδρος γιος του Φιλίππου, και οι Έλληνες – πλην των Σπαρτιατών – από τους βαρβάρους που κατοικούν στην Ασία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι ρε φιλε και συνεργατη Αλφεε οι Σπαρτιατες ηταν οι απολυτοι πολεμιστες αλλα οχι οτι δεν εκαναν και ποτε πισω αυτο προσπθω να να πω στο "Φίδια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Πλην Λακεδαιμονιων" ειπε ο Μεγας αυτο κατι συμαινει δεν υποθηκε τυχαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ρεεε τεο,στην ιστορια οι μαλακες οι Σπαρτιατες μειναν για το ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Η' ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ.Και οταν μιλαμε για σπαρτιατες εννοουμε τα χρονια της ενδοξης Σπαρτης και οχι γενικα.400 χρονια ειχαν να ηττηθουν και αυτος ειναι ο λογος που ο Θουκυδιδης μας λεει πως η παραδοση 191 ομοιων Σπαρτιατων στους Αθηναιους στη νησο Σφακτηρια μετα απο 2 μηνες αποκλεισμο(νερο και φαγητο),ηταν πιο συνταρακτικο νεο ακομα και απο τον λοιμο της Αθηνας αυτου του χρονου που πεθαναν τα 2/3 των Αθηναιων!Πηγαιναν οι Αθηναιοι και ακουμπαγαν τους Σπαρτιατες που ηταν αλυσοδεμενοι για να δουν αν ειναι αληθινοι!!Ουτε οι ιδιοι δεν το πιστευαν!Πλην αυτου του γεγονοτος οπου δεν εγινε μαχη στο νησι(διοτι δεν τολμουσαν οι Αθηναιοι μια κατα μετωπο επιθεση παροτι ηταν χιλιαδες!ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ),αλλα απο λαθος διαταγη παραδοθηκαν,δεν υπηρξε καμια περιπτωση να επιστρεψει Σπαρτιατης σπιτι χωρις να εχουν νικησει.Διαβασε τα Λακαινων αποφθεγματα που εχω βαλει να δεις οτι εστω και στην υποθετικη περιπτωση καποιος να πηγαινε να δειλιασει πως του συμπεριφεροταν η ιδια η μανα του!Που του εδειχνε το μουνι της και του ελεγε,τι ηρθες να κανεις πισω δειλο ανδραποδο,να ξαναμπεις παλι στην μητρα?!!!Οσες μαναδες πεθαιναν τα παιδια τους στη μαχη ηταν περηφανες ενω οσων γυρνουσαν πισω τα παιδια με την νικη,τους παροτρειναν να πολεμησουν γενναιοτερα στην επομενη μαχη!
    Πρωτη φορα που μπηκε εχθρος στην Σπαρτη,Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΤΕΙΧΙΣΤΗ!!!,ηταν το 222 π.Χ.(πανω απο 800 χρονια δηλαδη!) οπου ο Αντιγονος πολεμησε με τους ελαχιστους Σπαρτιατες που ειχαν απομεινει και ειχαν στειθει περιμετρικα της πολης οχι για να νικησουν αλλα για να πεθανουν ελευθεροι!.Ετσι και εγινε,πεθαναν ολοι και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟ!!!
    Το να γραφω αυτα ειναι σαν να λεω οτι 2 και 2 μας κανει 4!Δεν λεω εγω οτι δεν εγκατελειπαν ποτε.Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΛΕΕΙ.Ελαχιστα να ασχοληθει καποιος το πρωτο πραγμα που θα μαθει για τους Σπαρτιατες ειναι οτι ηταν ο πιο ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ που εχει περασει ποτε απτη ανθρωποτητα και οτι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΠΑΝ.
    Επαναλαμβανω
    Η ΗΜΙΜΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ
    Και οταν μιλαμε να παραθετουμε επιχειρηματα,για να ερχομαι εγω να σου λεινω τις αποριες..
    Φαε μπακλαβαδακια τωρα..
    (Για το πλην Λακεδαιμονιων εκανα αναλυση στο αρθρο,ειναι προς τιμη τους,γιατι ουτε οι υπολοιποι Ελληνες θελαν να παν με τον Αλεξανδρο αλλα τους νικησε και αναγκαστηκαν να τον ακολουθησουν...Εκτος απο ΑΥΤΟΥΣ!!!!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρε Μαρωνα δεν σου λεω εγω το αντιθετο οτι δεν ηταν Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΗΧΑΝΗ που εχει υπαρξει ποτε αλλα μας τα εχεις πρηξει οτι δεν κανανε ποτε ΠΙΣΩ.
    Και οσο αφορα το Μεγα Αλεξανδρο μας λες οτι δεν πηγαιναν με το μερος του τον πολεμαγε και τον κατακτουσε.
    Αρα ηταν κατακτητης και οχι οτι ηθελε να διαδοσει τον Ελληνικο Πολιτισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Στους Λακεδαιμονίους, όμως, δεν επιτρέπεται να αναζητούν με κάθε τρόπο τη σωτηρία τους. Αν η σωτηρία τους δεν συνοδεύεται από ψυχική ανωτερότητα, είναι προτιμότερος ο θάνατος. Γιατί εκείνοι που διεκδικούν το τρόπαιο της αρετής, πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο απ΄ όλα για τούτο. Θυμηθείτε τους τριακοσίους που συνέτριψαν όλες τις δυνάμεις των Αργείων στις Θυρρεές και τους χιλίους που πολέμησαν στις Θερμοπύλες και έχοντας να αντιμετωπίσουν επτακόσιες χιλιάδες βαρβάρους, δεν λιποτάκτησαν ούτε νικήθηκαν, αλλά πέθαναν εκεί όπου είχαν ταχθεί να μείνουν, δείχνοντας τέτοιο μεγαλείο, ώστε εκείνοι που εγκωμιάζουν με τέχνη να μην μπορούν να βρουν επαίνους αντάξιους της Αρετής εκείνων...... "

    1)Τεο,βρες μου μια περιπτωση που καναν πισω.Περα απο το αν ηταν απολυτη μηχανη η' οχι,το θεμα με αυτους ηταν οτι προτιμουσαν πολυ ευκολα τον θανατο απο το να οπισθοχωρισουν..Δεν τα λεω εγω επαναλμβανω,ειναι δεδομενα που δεν μπορει να τα αμφισβητησει κανεις.Μπορει ειδικα στις μερες μας να φαινεται ακατορθωτο αυτο,αλλα ετσι ηταν αυτοι οι Ανθρωποι.ΠΑΝΤΟΤΕ ηταν πολυ λιγοτεροι απο τους αντιπαλους τους και ΠΟΤΕ δεν αποχωρουσαν πριν επικρατησουν.Η Θερμοπυλες ειναι η πεμπτουσια της περιφρονητικης στασης τους στον Θανατο.Μειναν εκει ακλονητοι στις γραμμες στους.Ψαξε οπου θες..δεν θα βρεις τιποτα.Και υπαρχει τροπος να ψαξεις πολυ.Βαλε στο γκουγκλ και βρες..Επαναλαμβανω,ειναι σαν να λεω 2 και 2 κανει 4!

    2)Για τον Αλεξανδρο..Η μάχη της Χαιρώνειας διεξήχθη το 338 π.Χ. μεταξύ του μακεδονικού βασιλείου και των συνασπισμένων στρατευμάτων της Αθήνας, της Κορίνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Αχαΐας, των Μεγάρων, της Ακαρνανίας, της Εύβοιας και του Κοινού των Βοιωτών, ηγέτιδα του οποίου ήταν η Θήβα. Οι Μακεδόνες αναδείχτηκαν θριαμβευτές. Το πεδίο της μάχης βρίσκεται στον κάμπο της Βοιωτίας, πολύ κοντά στον αρχαίο οικισμό της Χαιρώνειας και το σημερινό ομώνυμο χωριό. Απέχει 13 χιλιόμετρα βόρεια από τη Λιβαδειά.

    Η συγκεκριμένη σύγκρουση υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ. Ο Φίλιππος Β', μονάρχης της Μακεδονίας, κατόρθωσε μετά από πολλά έτη αιματηρών εκστρατειών και έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδια του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο. Η μάχη της Χαιρώνειας σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα.

    Επίσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από στρατιωτική άποψη, αναδεικνύοντας ολοφάνερα την υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι των προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών.
    Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΟΡΑΜΑΤΑ!ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΚΟΣΜΟΥΣ.ΑΠΛΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΕΥΕΓΕΡΤΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΙΚΕ ΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΟΥΣΕ ΔΙΑΔΙΔΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.Δεν ειπα ποτε οτι δεν ηταν κατακτητης,και οποιος υποστηριζει κατι τετοιο πρεπει να το κοιταξει καλυτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!!
    ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΠΛΕΟΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Κ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ!!
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ...!!!

    ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να σαι καλα αδερφε.Προσπαθω οσο ειναι δυνατον..Πιστευω αν καποιος ασχοληθει θα βρει πολλες απαντησεις μεσα σε αυτον τον ιστοτοπο..Και παλι ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (σελ.130 χαρτης κατα τη διαρκεια του ολοκαυτωματος των εβραιων) Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είναι καθηγητρια της γενιάς του πολυτεχνείου Νικο Σουλά! όσο αφορά την εκστρατεία του Αλεξάνδρου! είχε αποφασισθεί χρόνια πριν γίνει βασιλίας ο Αλεξανδρος! Το «Συνέδριο της Κορίνθου» στα 337πΧ, αποφάσισε «κοινή ειρήνη τοις Έλλησιν» , όπου αντιπροσωπεύονταν όλα τα ελληνικά κράτη πλην της Σπάρτης (άπαντες πλην Λακεδαιμονίων..) σε μία ομοσπονδία με την ονομασία «Έλληνες» και αρχιστράτηγο της συμμαχίας τον Φίλιππο. Απώτερος σκοπός αυτής, «η πανελλήνια εκστρατεία ενάντια στους Πέρσες» . ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ.... πλην των Σπαρτιατών όχι γιατί δεν θέλανε να ακολουθησουν! αλλα είχαν μάθει να είναι ηγέτες σε εκστρατείες και όχι πισω απο αλλες Πόλεις-Κράτη. Όταν ο Φίλιππος Β΄ δολοφονήθηκε και ανέλαβε ο Αλέξανδρος έγινε και 2ο συνέδριο πάλι στην Κόρινθο που ξανα αποφασίστηκε το ίδιο! Τα γράφω για να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι δεν ξύπνησε μια μέρα ο Αλέξανδρος και είπε θέλω να κατακτήσω τον κόσμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή