υμπατριωτες για σας δεν εχει καμια χρησιμοτητα η καταγωγη σας απο τον Ηρακλη αν δεν κανετε εκεινα για τα οποια αναδειχτηκε εκεινος ο πιο ενδοξος και ο πιο ευγενης." ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ-Α


Ο Ηρακλειτος ελεγε πως ο χαρακτηρας του ανθρωπου ειναι και η μοιρα του.Μια προταση που ειναι αποτελεσμα της αντιληψης της Ελληνικης παιδειας και που εχει τεραστιο νοημα και βαθος.Και εχει τεραστιο νοημα αν αναλογιστουμε το πως προκυπτει ενας χαρακτηρας.Ο χαρακτηρας λοιπον ειναι το αποτελεσμα του αξονα της αξιολογικης κλιμακας της συνισταμενης των θεωριων ενος ανθρωπου με τις πραξεις του.Κατα ποσο δηλαδη ο,τι λεει καποιος το πραττει κιολας,ειναι αυτο που εξαγαγει τον εκαστο χαρακτηρα.Το Ελληνικο ιδεωδες της αρετης ξεκινα απο το ατομο.Πρεπει να ειμαστε δυνατοτεροι,ανθεκτικοτεροι και πιο ειλικρινεις απ'οσο ειναι στη φυση μας να ειμαστε.Πρεπει να προσβλεπουμε στους εαυτους μας και οχι στους αλλους για να νικησουμε αυτο που ειναι γραμμενο απο την "μοιρα".Στα κεφαλια των Ελληνων εμπαινε η "αλλοκοτη" ιδεα οτι για την τραγικη τους σωτηρια επρεπε να ακολουθησουν πορεια συγκρουσης με την μοιρα.Η λυτρωση ερχεται σε ηρωες που δεν ταλαντευονται δεξια η' αριστερα στον αγωνα τους να κανουν την πραξη συμφωνη με τον λογο.Πρεπει να δρουν και οχι απλως να σκευτονται.Αχιλλευς,Εκτωρ,Προμηθεας,Αιας,Φιλοκτητης,Αλκηστις,Αντιγ ονη κ,α σχεδον απολαμβανουν την επικειμενη συγκρουση και τα συντριμμια των υποδεεστερων ανθρωπων που θα σκορπισει η γρανιτενια τους αποφασιστικοτητα.Τετοιοι ανθρωποι ειναι ετοιμοι να δωσουν ενα εντυπωσιακο φιναλε πεθαινοντας για τις αρχες τους.Η Δημοσθενης επεμενε πως η δυσκολια εγκειται στο να ματακινηθεις απο την ανεση και την μακαριοτητα της αφηρημενης αρετης στον σκληρο κοσμο της πραγματικοτητας. Ο Αριστοτελης επισης ελεγε πως η αφηρημενη αρετη απο μονη της δεν αρκει αφου κατα αυτον τον τροπο και καποιος που θα κοιμουνταν συνεχως θα ηταν εναρετος.Το θεμα ειναι να μπορεις να ζεις εναρετα στον επιγειο κοσμο της καθημερινοτητας οπου οι αισθησεις δεχονται συνεχως πειρασμους.Ο θηριωδης Αιας βροντοφωναζει πως διολου δεν λογαριαζει εκεινους που ζεσταινονται με κουφιες ελπιδες.Πρεπει η' τιμημενος ο ανθρωπος να ζει η' αμεσως με τιμη να πεθαινει.Για τους Ελληνες καθε ατομο πρεπει να εχει τη δυναμη να μετατρεπει τα λογια του σε πραξη.Αυτος ειναι και οσκοπος της επιπονης σωματικης και ψυχικης εκγυμνασης,και οχι η επιδιωξη καποιου ωραιου υλικου σωματος η' απλα εκτιμησης της αισθητικης εμφανισης.Αυτο ερχοταν σαν αποτελεσμα του μοχθου.Πρεπει να μπορει να ειναι ανθρωπος των εργων του.
Η υποκρισια και η προσποιηση δεν ειναι μονο ατομικα ελλατωματα.Στο αθροισμα τους ειναι θανατηφορα για ολοκληρη της εννοια της κοινωνιας,του νομου και της δικαιοσυνης.Οταν υπαρχει σε μια κοινωνια ενας Λαζοπουλος που μιλα για ηθικη την στιγμη που περιποιηται παιδακια σε κοτερο στη μυκονο με μπολικη κοκαινη,οταν ο προεδρος της κατεξοχην αντικαπιταλιστικης αριστερας Αλαβανος εχει 150 σπιτια στην ιδιοκτησια του,οταν βγαινουν στη τηλεοραση κραγμενες αδερφαρες,και η' τολμουν να μιλουν για τους Ο.Υ.Κ η' γενικοτερα εχουν αποψη για πολεμο,τοτε εχει ξεπεραστει το τιμημα της δημοκρατιας που επιτρεπει να μιλουν ολοι και εχει επικρατησει η βλακεια μαζι με ασυδοσια .. Το να συνταιριαζεις τα λογια με τις πραξεις σημαινει να εισαι ενας Οδυσσεας που μπορει να γοητευσει,να ηγηθει,να πολεμησει,να υποφερει και να εχει συνεχεια στο νου του γιατι συμβαινουν ολα αυτα,εχοντας παραλληλα σκοπο να "επιστρεψει στο σπιτι"

Σημαινει να εισαι ενας Αχιλλεας του οποιου ο ηρωισμος εγκειται στην προσπαθεια του να αποδεχτει τον μελανχολικο κοσμο μας προχωροντας με εορταστικη σοβαροτητα και διεστραμμενη χαρα ευθυς μπροστα στον θανατο,με ενα κουραγιο που εξυψωνει την αξιοπρεπεια του ανθρωπινου πνευματος.
Αληθεια,τι θα ελεγαν αυτοι οι πραγματιστες Ελληνες για τους πολιτικους μας σημερα που κανουν εκκλησεις για πατριωτισμο αλλα απεφυγαν την στρατευση,που "συμμεριζονται"την οικονομικη κριση αλλα μαγειρευουν επιχορηγησεις σε εταιριες,που υποστηριζουν την δημοσια εκπαιδευση αλλα στελνουν τα παιδια τους σε ιδιωτικα σχολεια,που μιλουν για πολυπολιτισμικοτητα αλλα δεν μενουν στον Αγ.Παντελεημονα?
Παντως ο Αγησιλαος ξερω τι λεει.....Νωθρο σωμα.....Νωθρη σκεψη!!!!!!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

4 σχόλια:

  1. ΚΩΣΤΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ! ΤΟΥΣ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΟΥ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ "ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ Κ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ Κ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ" Κ ΟΧΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ Κ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ.. ΑΛΛΑ ΟΣΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑΤΑ!!! ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ & ΑΠΟΓΟΝΟΙ. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝΔΟΞΟΤΑΤΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Κ ΠΑΡΑΔΕΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ Κ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ! ΝΑ ΒΡΕΙΣ Κ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΣ ΝΕΡΟ Κ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΘΕΝΟΣ! ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΟΞΟΤΑΤΕΣ !!! Κ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΘΑΔΕΙΣ ΣΚΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΜΑΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΘΛΙΩΤΕΡΟΙ ΑΥΤΩΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΜΠΑΣ Κ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΣΚΛΑΒΟ... Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΘΩΣΕΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΜΕ ΑΓΑΠΗ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΣΟΥ Ε.Χ.Ο.Δ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω φιλε για την ιδεα.Θα το ψαξω και θα κανω κατι σχετικο.Εν τελει τι πραττουμε αξιζει και οχι τι λεμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΩΝΑ!!!ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΖΕΥΓΜΕΝΑ ΒΟΔΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι αδερφε,καλως ορισες,συνεχιζουμε δυνατα και αγριεμενα...ΝΙΚΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή