υμπατριωτες για σας δεν εχει καμια χρησιμοτητα η καταγωγη σας απο τον Ηρακλη αν δεν κανετε εκεινα για τα οποια αναδειχτηκε εκεινος ο πιο ενδοξος και ο πιο ευγενης." ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


Δυστυχως,ηδη ζουμε πολυ ασχημες μερες στην Ελληνικη κοινωνια και ολοι μας γνωριζουμε οτι ερχονται χειροτερες,χωρις να ξερουμε που θα καταληξει εν τελει αυτο το καταντημα.Ταυτοχρονα αγνοουμε και τους λογους που ξαφνικα συμβαινουν ολα αυτα και μαλιστα διαδραματιζονται με τοσο ραγδαια εξελιξη.Τα σεναρια ειναι πολλες φορες εφιαλτικα(μιας και προερχονται απο συνχρονους εφιαλτες..)!Διαβαστε το παρακατω κειμενο

"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε μ
ε το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.

Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.


Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.

Αθήνα, 27.4.2010

Μίκης Θεοδωράκης

Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης Ρεσάλτο (resaltomag.gr)


Το παρακατω κειμενο λοιπον ειναι του Μικη Θεοδωρακη που ξεχωρα τι ειναι,που αγνοω παντελως,με ενδιαφερουν αυτα που λεγονται.Ειναι πραγματα που πανω κατω ολοι μας σκευτομαστε.Ευχομαι και γω ολα αυτα να ειναι λαθος γιατι αλλιως θα ζησουμε πολυ ασχημες και περιεργες μερες.
Βεβαια,ακομα και σε τετοιες περιστασεις δυσκολες,τα εφοδια που προσφερει η Ελληνικη παιδεια ειναι τα πλεον χρησιμα,και που συνοψιζονται πανω κατω στην εξης φραση του....(Αντρεα για σενα..)...ΡΑΜΠΟ.Οταν τον ρωτησε ο συνταγματαρχης πως θα ζεις απο δω και περα,απαντησε: .."Day by day.."

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Καποια περιοδο της ζωης μου υπηρξα εξαιτιας της ημιμαθειας και της επιπολαιοτητας μου πολεμιος του Αλεξανδρου.Καθως ειμαι φανατικα φιλολακωνας,εμεινα προσκολλημενος στην αφιερωματική επιγραφή του Αλεξανδρου: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». Εξαιρούσε τους Λακεδαιμόνιους και τους στιγμάτιζε μ' αυτόν τον τρόπο, διότι ήταν οι μόνοι Έλληνες που δεν πήραν μέρος στην εκστρατεία.Ομως ο μεγαλος Καβαφης γραφει γι αυτο:"..Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε
πως θ' αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
για την επιγραφή αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων», μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται για να τους οδηγούν και να τους προστάζουν σαν πολυτίμους υπηρέτας. Αλλωστε μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς Σπαρτιάτη βασιλέα γι' αρχηγό δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής. Α βεβαιότατα «πλήν Λακεδαιμονίων.Είναι κι αυτή μια στάσις. Νοιώθεται».
Οντας λοιπον ενοχλημενος απο την αλαζονεια του Αλεξανδρου απεναντι στους Σπαρτιατες υπηρξα σθεναρα αντιθετος.
ΟΜΩΣ..οταν καταλαβα οτι ειναι ενα πολυ σημαντικο κομματι της Ελληνικης ιστοριας ο Αλεξανδρος και τον μελετησα,συνειδητοποιησα το λαθος μου.Βασικος λογος της κατανοησης μου αυτης σταθηκε το βιβλιο του Πλουταρχου "Περι τυχης η΄αρετης"και το οποιο θα ειναι η βασικη πηγη πληροφοριων που θα χρησιμοποιησω για το θεμα.Μην ξεχναμε επισης οτι ο Πλουταρχος ειναι ο πλεον καταλληλος διοτι εζησε πολυ κοντα στα χρονια του Αλεξανδρου.Σκεφτητε οτι περιπου ειναι σαν να γραφεται κατι σημερα για τον Κολοκοτρωνη.
Νομιζω οτι τα στοιχεια που θα αναφερθουν θα ειναι ισχυρα για να υπαρξει δικαιη εκτιμηση απο τον καθενα για τον μαγαλυτερο στρατηλατη ολων των εποχων..

Ο Μεγας Αλεξανδρος,υπηρξε πραγματικα τεραστιος και αυτο φαινεται απο τα εργα του και τις πραξεις του.Πραγματικα απολυτα ανδρειος,ηταν ο κατεξοχην λογος που οι στρατιωτες του γεμιζαν με θαρρος και ανδρεια βλεποντας τον παντα στην πρωτη γραμμη της μαχης,και παρ'ολα τα πολλαπλα και ασχημα χτυπηματα που παθαινε δεν εγκατελειπε.Ηταν υποδειγμα μεγαλοψυχιας,συνεσης,σωφροσυνης και ανδρειας,αρετες που του εφοδιασε ο φιλοσοφικος λογος απο τα μαθηματα του δασκαλου του Αριστοτελη.
Ο Αλεξανδρος επιτεθηκε σε βαρβαρους λαους με μεγαλους και παρα πολυ δυσκολους πολεμους,και εχτισε Ελληνικες πολεις εξημερωνοντας τους βαρβαρικους λαους,διδασκοντας νομους και ειρηνη σε απειθαρχητα φυλα.Εμαθε τους Υρκανους να τελουν γαμους,διδαξε στους Αραχωσιους να καλλιεργουν χωραφια,επεισε τους Σογδιανους να τρεφουν και ναμην σκοτωνουν τους πατερες τους,τους Σκυθες να μην τρωνε τους νεκρους τους(!) και τους Περσες να μην παντρευονται τις μητερες τους!(και καποιοι τολμουν να πουν οτι ειχαν πολιτισμο αυτοι και οτι κακως ο Αλεξανδρος τους "επεβαλε"τον Ελληνισμο.Βεβαια οι ιδιοι οι βαρβαροι ακομα μεχρι σημερα ευγνωμονουν για τον εξ'ανθρωπισμο τους και νοιωθουν περηφανοι που ειχαν καποια επιρροη απο τους Ελληνες.)Με τον εξελληνισμο της Ασιας ο Ομηρος εγινε το βασικο αναγνωστικο στα σχολεια που χτιστηκαν απο τον Αλεξανδρο και τα παιδια τους επαιζαν τραγωδιες του Ευριπιδη,του Αισχυλου και του Σοφοκλη(ισως γιαυτο μαλιστα κρατησαν μεχρι σημερα και εχουμε να διαβαζουμε και εμεις..).Ο Πλατωνας μπορει να εισηγαγε στα χαρτια ενα πολιτευμα αλλα δεν επεισε κανεναν να το εφαρμοσει γιατι ηταν "αυστηρο",ο Αλεξανδρος ομως εκτισε πανω απο εβδομηντα πολεις και γεμισε την Ασια με Ελληνικα ηθη και εθιμα.Καταφερε να κανει περισσοτερο ευτυχισμενους οσους υποταχθηκαν παρα οσους ξεφυγαν και οι οποιοι δεν ξεφυγαν απο την αθλια ζωη.Αν λοιπον οι φιλοσοφοι περηφανευονται πως μεταπλαθουν σκληρα και αμορφωτα ηθη,ο Αλεξανδρος που μεταμορφωσε χιλιαδες γενη και αγριους ανθρωπους δεν ειναι λογικο να χαρακτηριστει ως ο κατεξοχην φιλοσοφος..
Δεν αντιμετωπιζε τους βαρβαρους ως ζωα ουτε τους Ελληνες ως κατακτητης,οπως τον προετρεπε ο Αριστοτελης,αλλα προσπαθησε να συμφιλιωσει τους λαους χωρις πολεμους καθοριζοντας ολοι οι ανθρωποι να θεωρουν ως πατριδα ολη την οικουμενη,ως ακροπολη το στρατοπεδο και ως συγγενεις τους εναρετους.(Βεβαια,μονο με εναν τετοιο τροπο θα μπορουσε να επιβιωσει ενα πολυφυλετικο κρατος,που εν τελει ουτε ετσι εγινε εφικτο.)Και θεωρουσε Ελληνες τους εναρετους και ως βαρβαρους τους κακους.
Πρωτος λοιπον ο σκοπος της εκστρατειας αποδεικνυει οτι ο Αλεξανδρος ηταν φιλοσοφος,γιατι δεν διανοηθηκε να εξασφαλισει χρηματα και πολυτελεια για τον εαυτο του,αλλα ομονοια και ειρηνη για ολους.
Καμαρωνε για τα τραυματα του που θυμιζε το καθενα την γενναιες μαχες που ειχε δωσει,και καθως ολα ηταν απο μπροστα και κανενα στην πλατη τα προεβαλλε σαν χαραγμενα συμβολα ανδρειας και αρετης. Εμπνευσμενος απο την"λυρα" του Αχιλλεα και οχι αυτη του Παρη,ο οποιος εψαλλε εντελως μαλθακη και θυληπρεπη αρμονια με ερωτικη μουσικη, αγαπουσε και θαυμαζε τους σοφους ανδρες και χαρη σ΄αυτον γιναν γνωστοι σε ολη την οικουμενη.
Οταν ερωτευθηκε την Ρωξανη αναμεσα απο τοσες σκλαβες που χορευαν δεν την ατιμασε αλλα την παντρευτηκε,οταν ειδε τον Δαρειο γεματο τραυματα,δεν προσφερε θυσιες ουτε εψαλλε παιανες για την ληξη του πολεμου αλλα εβγαλε την χλαμυδα του, την αποθεσε πανω στον νεκρο και τον σεβαστηκε.Οταν καποιος τον ενημερωσε πως υπαρχει ενα αγορι στην Ιωνια,ακαταμαχητο σε ομορφια και φρεσκαδα και τον ρωτησε αν το θελει να το στειλει του απαντησε:"Ελεεινε,τι τετοιο ποτε καταλαβες απο μενα ωστε να μου προτεινεις τετοιες αισχρες ηδονες?.."(Αυτο σε σχεση με την ταινια του Ολιβερ Στοουν που τον εβγαλε ομοφυλοφιλο.Βεβαια καταλαβε το λαθος και ζητησε συγνωμη απο τον κινηματογραφικο κοσμο..).Μονο με την φιλοσοφια(μελετη θανατου) μπορουμε να εχουμε σταθερες και ακλονητες αποψεις οταν ερχονται τα δυσκολα.Οπως λεει και ο Θουκυδιδης,"ο φοβος δεν ταραζει μονο την μνημη αλλα και καθε διαθεση για φιλοτιμια και ορμη,αν δεν τα εχει σφιξει η φιλοσοφια με δυνατο σχοινι.Στον Αλεξανδρο βλεπουμε ξεκαθαρα την ηρεμη αποδοχη του αναποφευκτου σε συναρτηση με την αγαπη του για δοξα.
Βοηθουσε οσους περισσοτερους μπορουσε με χρηματα και με γενικοτερες προσφορες οπως οταν πληροφορηθηκε για καποιον στρατιωτη που αξαιτιας της αγαπης του για μια κοπελα δηλωνε ασθενεια συνεχως,τον καλεσε και του εδωσε τις ευχες του για μια καλη οικογενεια στην Πατριδα επιστρεφοντας τον.Ηταν μεγαλοψυχος και δικαιος με ολους τους ανθρωπους.
Ο Αλεξανδρος λοιπον ειχε μεσα του μεγαλες ελπιδες,ευσεβεια,εμπιστοσυνη στους φιλους,απλοτητα,εγκρατεια,ελλειψη φοβου για τον θανατο,ειλικρινεια,σταθεροτητα στις αποφασεις,ταχυτητα στις ενεργειες του,ερωτα για την δοξα και αποτελεσματικοτητα για το καλο.Η φυση του ειχε συνθεση απο πολλες αρετες,το φρονημα του Κυρου,τη σωφροσυνη του Αγησιλαου,τη συνεση του Θεμιστοκλη,την εμπειρια του Φιλιππου,την τολμη του Βρασιδα,την δεινοτητα και την πολιτικη κριση του Περικλη.Θα λεγα μαλιστα ανωτερος και απο ολους αυτους.Απο τον Αγαμεμνονα πιο συνετος γιατι πριν τον γαμο του δεν εκμεταλλευοταν τις αιχμαλωτες κοπελες,απο τον Αχιλλεα πιο μεγαλοψυχος γιατι με πολλα χρηματα και τιμες εθαψε τον Δαρειο ενω ο Αχιλλεας εδωσε το νεκρο σωμα του Εκτορα αντι λιγων λυτρων.Απο τον Οδυσσεα ηταν πιο ποθητος γιατι η μητερα του Οδυσσεα πεθανε εξαιτιας της λυπης της ενω η μητερα του εχθρου του Αλεξανδρου πεθανε μαζι του απο αγαπη γι'αυτον.Ο Σολων επεβαλλε την σεισαχθεια ενω ο Αλεξανδρος πληρωσε ο ιδιος ολα τα χρεη των δανειστων.Ο Περικλης φορολογησε τους Ελληνες και με τα χρηματα δημιουργησε και κοσμησε την Ακροπολη ενω αντιθετα ο Αλεξανδρος πηρε χρηματα απο τους βαρβαρους και τα εδωσε στους Ελληνες.Τον Βρασιδα τον εκανε ονομαστο το γεγονος οτι μπηκε μεσα στο στρατοπεδο των Αθηναιων βαλλομενος απο παντου και τους κατατροπωσε,αλλα δεν ηταν και κατωτερο το πηδημα του Αλεξανδρου στους Οξυδρακες οπου μπηκε μονος του εμπνεοντας απιστευτη και τρομερη δυναμη και αποφασιστικοτητα στους στραριωτες του.
Ο Αλεξανδρος ηταν ενας Ανθρωπος με απιστευτη εμπειρια πολεμικη,γενναιοδωρια στον πλουτο,εγκρατεια στην πολυτελεια,περισσιο θαρρος εναντιων των αντιπαλων και πραοτητα εναντιων των κατεκτημενων.Παντα πρωτος στις γραμμες της μαχης,τιμωντας συνεχως τους φιλους και σεβομενος τους αιχμαλωτους.Ποσο τεραστια λυπη του προκαλεσε η αποφαση του δεκα επτα ετων οταν ηταν και εδωσε εντολη για ισοπεδωση της (πολλες φορες προδοτικης)Θηβας.Η μετανοια του εκδηλωθηκε απο την μετεπειτα ευνοικη συμπεριφορα προς τους Θηβαιους.Δεν υπηρξε ποτε πιο τρομερος πολεμιστης εναντιων οσων αδικουν,ουτε φιλεσπλαχνικοτερος σε οσους του ζητουσαν κατι η' υπεφεραν.
θα κουραζοταν καποιος να απαριθμησει ολα αυτα για τα οποια ο Αλεξανδρος ειναι Μεγας.Εξαλλου,η ιστορια υπαρχει και ειναι στην διαθεση του καθενος να μελετησει τον Αλεξανδρο και να εκπλαγει με τα ανδραγαθηματα του.

Αυτος λοιπον ηταν ο Αλεξανδρος ο Μεγας, ο οποιος στην ηλικια μου ειχε κατακτησει ολο τον τοτε γνωστο κοσμο και παραπανω,και που σε πεντε χρονια απο την ηλικια αυτη θα αφησει την τελευταια του ανασα,μια ανασα ομως που ηταν σαν να προηλθε απο πεντε ζωες..Νομιζω πως μια μερα ζωης του Αλεξανδρου ισοδυναμει με μια ζωη δικια μας..Ας προσεχουμε λοιπον τι λεμε και για ποιους...







₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪


Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ..


Πολλοι ειναι αυτοι που κατηγορουν τους Ελληνες οτι υποβιβαζαν τις γυναικες σε κοινωνικη και πολιτικη θεση δευτερας κατηγοριας και τις ταπεινωνε με ποικιλους τροπους.Το θεμα ειναι ομως να εξετασουμε κατα ποσο συνεβαινε αυτο και αν η σημερινη κοινωνια εκανε μεγαλυτερα βηματα προς την καλυτερευση της κοινωνιας.
Πλην των πλειστων αναφορων στην Ελληνικη γραμματεια σε γυναικες εξαιρετικης σημασιας και αξιας,πλην των πολλων πρωταγωνιστριων στις Αττικες τραγωδιες,πλην των πολλων φιλοσοφικων σχολων που θεωρουσαν τις γυναικες ισες με τους αντρες οπως ισχυε για τους Στωικους και τους Πλατωνικους η' τους Πυθαγοριους για τους οποιους ηταν αρρηκτα συνδεδεμενες με την ουσια της θρησκειας,δεν εχει νοημα να προσκολληθουμε στην παραθεση γυναικιων ονοματων για να δουμε κατα ποσο υπολογιζανε τις γυναικες,αλλα να αναλυσουμε την αντιληψη των Ελληνων σε συγκριση μαλιστα με το πιο ..απελευθερωμενο σημερα!
Καποτε διαβασα σε καποιο βιβλιο του Νιτσε οτι ο φεμινισμος ειναι η καταστροφη της γυναικας και δυστυχως δεν το κατανοουν αυτο.Μου προκαλεσε μεγαλη απορια και μπηκα στην διαδικασια ψαξιματος.Θα αναφερω λοιπον καποιες αποψεις,αφηνοντας απ'εξω απο την αναλυση την Σπαρτη γιατι εκει υπηρχε τετοιου ειδους απελευθερωση των γυναικων και ισοτητα που οι υπολοιποι της εποχης τους κατακριναν πολυ αυστηρα(π.χ.Αθηναιοι,Αριστοτελης).
Οι Ελληνες λοιπον θα απορουσαν πολυ με τον προσφατο και ριζοσπαστικο υπερφεμινισμο.Θα ελεγαν πως αυτη η συνχρονη ιδεα περι ομοιοτητας των φυλων ανεξαρτητως βιολογικων διαφορων,η τρεχουσα αντιληψη οτι το φυλο ειναι ειναι απορροια της κοινωνιας και οχι προιον της φυσης,δεν ειναι αλλο απο αντρικη ουτοπια που πραγματοποιηθηκε.Θα επεμεναν πως καποιος πονηρος κατασκευασε αυτην την αντιληψη προκειμενου να απαλλαγει απο τις υποχρεωσεις του προς την οικογενεια και την κοινωνια.
Ξεχασαμε πως οι Ελληνες επεμεναν οτι τα δικαιωματα απαιτουν υπευθυνοτητα?Απαξ το φυλλο παψει να αποτελει μερος της φυσικης ανταποδοτικοτητας και απαλλαγει απο τις απορρεουσες κοινωνικες ευθυνες και ρολους,ολοκληρος ο πολιτισμος της αιδους και η ευθυνη απεναντι στην συζηγο και τα παιδια εξαφανιζεται.Ο αντρας με τον τροπο αυτο μπορει να ακολουθησει την παρορμηση του ευκολα.Να μετατραπει στην βολικη κατασταση ενος φυσικου αρσενικου ζωου,ελευθερο να συνουσιαζεται ελευθερα και να γονιμοποιει κατα βουληση.Να υποσχεται και να ψευδεται προκειμενου να ικανοποιει την ζωωδη φυση του,να εγκαταλειπει την εγκυο γυναικα του και να διακηρυσσει την κοινωνικη και πολιτικη ισοτητα των φυλων προκειμενου να δικαιολογησει ηθικα και νομικα τις πραξεις του.Οποιος και να ηταν ο πατερναλισμος και η καταπιεστικη πατριαρχια των Ελληνων,ελαχιστοι αντρες παρατησαν τις γυναικες τους και τα παιδια τους λεγοντας ενα απλο:"Αντε γεια,ζησε την ζωη σου,ειμαστε ισοι,στασου στα ποδια σου και ξαναμπες στο εργατικο δυναμικο και θα τα καταφερεις..Α!Μην ξεχασεις και να ασκησεις το εκλογικο σου δικαιωμα στις επομενες εκλογες,να μην χασουμε ουτε μια ψηφο.."
Ενας Ελληνας θα ελεγε οτι χρησιμοποιουμε παρα πολυ την εννοια της ισοτητας για την συναισθηματικη καλυψη ανευθυνων αντρων που εγκαταλειπουν τις υποχρεωσεις τους.Οι Ελληνες γνωριζαν την διαφορα μεταξυ του ηθικα και νομικα αποδεκτου.
Οσοι Ελληνες προσπαθησαν να εγκαταλειψουν τις συντροφους τους γελοιοποιηθηκαν επι της Ελληνικης σκηνης.Οι δοκιμασμενοι απο τον χρονο ρολοι των δυο φυλων ηταν ιεροι διοτι εξασφαλιζαν την επιβιωση και την κοινωνικη ευρυθμια και ευδαιμονια.Οι ιεροι νομοι πρεπει να διατηρουνται και κατι τζουλιες θα πηγαιναν στο διαολο σε κοινωνιες υπευθυνες και σοβαρες σαν των Ελληνων.Ειναι ενδεικτικο το οτι αν ενας Σπαρτιατης δεν ειχε δημιουργησει οικογενεια μεχρι τα 30 του απολαμβανε την ..περιφρονηση των συμπολιτων του.
Οι Ελληνες γνωριζαν πως μεχρι να μπορεσει να πραγματοποιηθει μια ουτοπια ισοτητας φυλων,πρωτα επρεπε το σωμα των πολιτων να βρει μεθοδο εξασφαλισης της επιβιωσης και της ελευθεριας απο υποδουλωση.
Αντιθετα με τους Ελληνες που ειχαν αναγκαστει να ιεραρχησουν τα κοινωνικα τους προβληματα,οι δικοι μας πολιτικοι συντασσουν πρωτοκολλα για την πληρη ισοτητα των φυλων,την στιγμη που διαλυομαστε μπροστα στα ερειπια των διαζυγιων,των εγκαταλειμμενων παιδιων,των απανταχου εγκληματων,των ναρκωτικων,της αναρχιας και των αθλιων κατοικιων στα αστικα κεντρα.
Βεβαια μην ξεχναμε οτι οπως ο Πλατων ειχε σκευθει οτι οι γυναικες θα επρεπε να ειναι ικανες να βοηθουν πολεμικα την πολη σε περιπτωση εισβολης,και κατ'επεκταση προτεινε την αποκτηση στρατιωτικης γνωσης για τις γυναικες,ετσι αναλογικα σκευθεται και το καπιταλιστικο συστημα σημερα..Για πιο λογο οι γυναικες να καθονται..Να δουλευουν και αυτες.Καντες ισες λοιπον για να κανουν και τις ιδιες δουλειες.Να δουλευουν ολοι,μερα νυχτα,να μαθαινουν και τα μουλικα τους στην δουλεια..Να παραγουμε κι αλλα γραναζια στην μηχανη μας...
(Προτεινομενο βιβλιο:Ποιος σκοτωσε τον Ομηρο)

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ


Για εναν Ελληνα,ειναι μεγαλη προσβολη να τον αποκαλεσουν "κοθορνο"(το υποδημα που μπορει να φορεθει ειτε στο δεξι ποδι ειτε στο αριστερο),δηλαδη εναν ανθρωπο που δεν εχει σταθερες αξιες και πεποιθησεις.Το μηνυμα των Ελληνων ειναι τρομακτικα απολυτο.Η ηθικη επιταγη της τραγωδιας ειναι οι "αμεταβλητοι νομοι".Σωκρατης,Αντιγονη,Περικλης,Αιας κ.τ.λ,μεχρι τελευταιας πνοης ειναι απολυτοι και καθετοι στις θεσεις τους.Η απολυτοτητα αυτη ομως δεν ειναι ενας αστοχαστος δογματισμος που τρεφεται απο καποια πιστη στο υπερφυσικο,αλλα στην πιστη πως υπαρχουν απολυτες σταθερες στον κοσμο.Οι νομοι ενος πολιτευματος,η ιδιωτικη περιουσια,η αποσταση μεταξυ θρησκειας και πολιτικης,ο σοβινισμος μιας μεσαιας ταξης,ολα αυτα ειναι αδυνατα σε μια κοσμοθεωρια υποκειμενικη.Οι Ελληνες δεν θα μπορουσαν να φτιαξουν ενα τοσο σημαντικο πολιτισμο βασισμενοι στο αληθες επιχειρημα του Πλατωνα βασει του οποιου "τα παντα ειναι σχετικα.."(Τον προλαβε τον Αινσταιν και την θεωρια της σχετικοτητας..).Γνωριζαν καλα πως το απολυτο ειναι λιγοτερο επικινδυνο απο το σχετικο διοτι το πρωτο οδηγει χωρις ελενχο στην υπερβολη ομως,το δευτερο επιφερει παντα την ηθικη οπισθοδρομηση.Και μια κοινωνια που εχει ηθικη οπισθοδρομηση δεν εχει αξιες και ιδανικα και καταληγει να ειναι ερμαιο τρομοκρατων,πολιτικων εκμεταλλευτων και οικονομικων εξαναγκασμων..Επερχεται το αποτελεσμα να ειναι στημενες στην ουρα μαναδες με τα παιδια τους για να παρουν ενα αυτογραφο απο την...τζουλια αλεξανδρατου!!Ολοκληρωτικη αποχαυνωση δηλαδη.Επερχεται το αποτελεσμα της αναρχιας οπου καμια συνεπεια δεν υπαρχει για τις παρανομες πραξεις,δεν υπαρχει τιμωρια και η αδυναμια αυτη εκφραζεται ως διαθεση συνχωρεσης αλλα ουσιαστικα ειναι η ανικανοτητα της κοινωνιας να αποβαλλει τα καρκινωματα της.Για τους Ελληνες,μια κοινωνια που δεν μπορει να τιμωρει αλλα μονο να συνχωρει και να εκλογικευει, ειναι εξισου ενοχη και αηθης οσο και ο εγκληματιας.Ο Ελληνας εμπαινε στην κονιστρα και βρομιζοταν με το κακο τιμωροντας το προσωπο με προσωπο και δεν καθοταν απο ασφαλη και αυταρεσκη αποσταση να παρατηρει.
Να λοιπον πως καρποφορουν οι τρομοκρατες και οι εκβιαστες στην κοινωνια μας.Εστω και ενας ανθρωπος να τασσεται υπερ των δολοφονων,η κοινωνια ειναι καταδικασμενη.Θυμιζω οτι σε χωρες οπως Ισπανια,Ιταλια,Γερμανια,Αγγλια,μετα απο καθε τρομοκρατικο χτυπημα σχεδον,υπηρξαν τεραστια συλαλλητηρια με εκατομμυρια κοσμο να συμμετεχει κατα της τρομοκρατιας.Καταλαβαιναν οτι ειναι προς συμφερον τους και πρατταν πολυ λογικα.Εμεις??

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ!!(www.bringthemback.org)


«Τι σημαίνει ο Σαίξπηρ για την Αγγλία;
Ο καθεδρικός του Αγίου Παύλου;
Τι σημασία έχει το Ταζ Μαζάλ για την Ινδία;
Η Καπέλα Σιξτίνα για την Ιταλία;
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας. Είναι η ταυτότητα μας.
Είναι ό, τι μας συνδέει με το Ελληνικό Θαύμα.
Είναι δημιουργίες σ
υνώνυμες με τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.»M.Μερκουρη

Απώτερος στόχος μας κατόπιν, προβάλλει ίσως η ιδέα της συγκέντρωσης 1.000.000 επώνυμων υπογραφών και το αίτημα για συζήτηση του θέματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κίνητρο την άσκηση διεθνών και ουσιαστικών πιέσεων στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι να καταφέρω να ενώσω τη δική μου με τη δική σου φωνή πολιτισμού.

Το “BRING THEM BACK!” αρχίζει κιόλας να ταξιδεύει από την ανοιξιάτικη Αθήνα με προορισμό κάθε γωνία της γης, με ενθουσιασμό!

1.000.000 (and more) “BRING THEM BACK!”.

To άρθρο 11.4 στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Οι πολίτες προτείνουν, η Ευρώπη ψηφίζει

Προβάδισμα στις αρχές μιας Ενεργής Κοινωνίας Πολιτών και βήμα στην άμεση δημοκρατία προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάιο του 2008 η επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης δημοσιεύει τις Διατάξεις περί Δημοκρατικών Αρχών της Ε.Ε. και θεσπίζει το δικαίωμα των πολιτών να καταθέτουν τις προτάσεις τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συλλέγοντας 1.000.000 υπογραφές για καίρια θέματα που αφορούν πολίτες της ευρωπαϊκής κοινότητας. Στόχος; Να τεθούν οι παραπάνω προτάσεις επί στρογγυλής (ευρωπαϊκής) τραπέζης και κατόπιν να θεσπιστούν ως νομοθετικές πράξεις.

Την άμεση εμπλοκή των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα και τα συλλογικά πολιτικά δικαιώματα υπογραμμίζει η Νέα Συνθήκη της Λισαβόνας. Πιο αναλυτικά, προϋπόθεση για την άσκηση νέων συλλογικών πολιτικών δικαιωμάτων αποτελεί η «συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε ένα σημαντικό αριθμό κρατών-μελών, μέσω των οποίων θα είναι δυνατόν να ζητηθεί από την Ε.Ε. να υποβάλει πρόταση για ένα συγκεκριμένο θέμα εντός των ορίων της εξουσίας που διαθέτει».

Σχετικές απόψεις, ιδέες και προτάσεις πολιτών μάλιστα, έχουν κατατεθεί στο δικτυακό τόπο της Ε.Ε. Σημειώνεται πως η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία και υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 μεταρρύθμισε τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες μετά την αύξηση των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από 15 σε 27.

Διατάξεις περί Δημοκρατικών Αρχών.

Στις 9.5.2008 διαβάζουμε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 115/13: «ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ.

Άρθρο 9

Σε όλες τις δραστηριότητές της, η Ένωση σέβεται την αρχή της ισότητας των πολιτών της, οι οποίοι τυγχάνουν ίσης προσοχής από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της. Πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα κράτους μέλους. Η ιθαγένεια της Ένωσης προστίθεται στην εθνική ιθαγένεια και δεν την αντικαθιστά.

Άρθρο 10

1. Η λειτουργία της Ένωσης θεμελιώνεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

2. Οι πολίτες εκπροσωπούνται άμεσα στο επίπεδο της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης και στο Συμβούλιο από τις κυβερνήσεις τους, οι οποίοι είναι δημοκρατικά υπεύθυνοι είτε έναντι των εθνικών τους κοινοβουλίων, είτε έναντι των πολιτών τους.

3. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στον δημοκρατικό βίο της Ένωσης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά και εγγύτερα στους πολίτες.

4. Τα πολιτικά κόμματα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλουν στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης και στην έκφραση της βούλησης των πολιτών της Ένωσης. C 115/20 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.5.2008

Άρθρο 11

1. Τα θεσμικά όργανα δίδουν, με τα κατάλληλα μέσα, στους πολίτες και στις αντιπροσωπευτικές ενώσεις τη δυνατότητα να γνωστοποιούν και να ανταλλάσσουν δημόσια τις γνώμες τους σε όλους τους τομείς δράσης της Ένωσης.

2. Τα θεσμικά όργανα διατηρούν ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις και την κοινωνία των πολιτών.

3. Προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνοχή και η διαφάνεια των δράσεων της Ένωσης, η Επιτροπή διεξάγει ευρείες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

4. Πολίτες της Ένωσης, εφόσον συγκεντρωθεί αριθμός τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου, υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία οι εν λόγω πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των Συνθηκών.


Οι διαδικασίες και προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διατύπωση της εν λόγω πρωτοβουλίας καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 24, πρώτο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με βάση το άρθρο 11 § 4 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, απαιτείται για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, συλλογή 1000000 υπογραφών από πολίτες της Ένωσης από ικανό αριθμό χωρών, ο οποίος όμως δεν προσδιορίζεται και γι’ αυτό προτείνεται να υπάρχει τουλάχιστον ένας από κάθε χώρα, με τη βοήθεια της FRE/DEM μιας και δεν προσδιορίζεται ελάχιστος αριθμός πολιτών από τον «ικανό» αριθμό χωρών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ..


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΠΛΟΥΤΙΑΣ


Επειδη ζουμε σε εποχη που το χρημα ασκει ελενχο περισσοτερο απο ποτε,και ολοκληρη η ζωη μας εξαρταται απο αυτο,ειναι πολυ ενδιαφερον να δουμε λιγο και την αντιληψη των Ελληνων στο θεμα αυτο(εχουμε και οικονομικη κριση...).Θα παραθεσω πληροφοριες και αποψεις που αναφερονται στο εργο Περι φιλοπλουτιας του Πλουταρχου,εναν απο τους πιο σημαντικους φιλοσοφους της Ελληνικης κληρονομιας.Αντικειμενο της συγκεκριμενης πραγματειας ειναι η περιγραφη της συμπεριφορας των ανθρωπων που ειναι κατα διαφορους τροπους προσκολλημενοι στο χρημα.Θα εξεταστουν συμπεριφορες απο το ενα ακρο της συσσωρευτικης φιλοπλουτιας του "μυρμηγκιου"εως και την επιθετικη φιλοπλουτια του "θηριου".Ο κινδυνος επιδιωξης αγαθων περα απο τα αναγκαια για την ζωη,και η θεωρηση του πλουτου ως αυτοσκοπου,καταδικαζεται ρητα απο τους Ελληνες και ο Αριστοτελης καταληγει στην αποψη πως η φιλαργυρια ειναι αθεραπευτη και λιγοτερο συγγενης της ανθρωπινης φυσης απο οτι η ασωτεια.Χαρακτηριστικο δε του διλαργυρου ειναι πως υπομενει την ντροπη για χαρη του κερδους..

Πραγματικα κανεις δεν ειναι τοσο φτωχος οσον αφορα τα πραγματα που επαρκουν και ειναι ελευθερα στη φυση.Οι περισσοτεροι μπαινουν σε χρεη για την αγορα καποιας πολυτελης κατοικιας,αγορα χωραφιων,και γενικοτερα πολυτελων λοιπων πραγματων.Στο τελος ομως οσοι επιθυμουντα αχρηστα και τα περιττα δεν μπορουν εν τελει να συγκρατησουν ουτε τα αναγκαια.Ο πλουτος κανει τους ανθρωπους ενω εχουν περισσοτερα απο τα αρκετα να επιθυμουν ακομα πιο πολλα,και σε αυτην την περιπτωση δεν ειναι δυνατον να αλλαξει η κατασταση με περισσοτερο χρυσαφι.Το παθος ουσιαστικα ειναι η η φιλοπλουτια που βρισκεται μεσα στον ανθρωπο εξαιτιας της λανθασμενης και αλογης κρισης του,και αν δεν καταφερει με καποιο τροπο να αποβαλλει αυτην την εμπορικη θεαση απο την ψυχη του δεν θα καταφερει να ειναι ποτε εγκρατης στα απαραιτητα.Οταν ενας ανθρωπος λιωνει για να αποκτησει πλουτη και ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΙΜΟ Η ΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟ που συμβαλλει στην αποκτηση πλουτου,τι αλλο μπορουμε να πουμε εκτος απο το οτι πασχει απο ψυχικη νοσο?Την ψυχικη πενια αυτου του ανθρωπου δεν θα την γεμισει ουτε η οικογενεια,ουτε οι φιλοι,ουτε τιποτα αλλο.
Ο Σολων ελεγε πως για τον ανθρωπο δεν υπαρχει τερμα στον πλουτο,ο φυσικος πλουτος ομως ειναι συγκεκριμενος και παντα εχει τελος με γνωμονα την αναγκη.Ιδιον της φιλαργυριας ειναι πως αντιμαχεται την ιδια την ικανοποιηση της.Επιβαλλει την αποκτηση αλλα εμποδιζει την χρησιμοποιηση,διεγειρει την επιθυμια αλλα αφαιρει την ευχαριστηση.Δημιουργει την αναγκη της αποκτησης με φιλικη διαθεση προς την πολυτελεια αλλα ταυτοχρονα την χρηση των χρηματων σαν τσιγκουνης.Με χαρακτηριστικη ειρωνεια ο Στρατονικος χλευαζει την νοοτροπια μερικων να φτιαχνουν οικοδομηματα σαν να ειναι αθανατοι και να παραθετουν γευματα σαν να προκειται να πεθανουν σε λιγο!Διοχετευει λοιπον ο πλουτος τον ακρατο υλισμο και την απολυτη ηθικη οπισθοδρομηση που σε συνδιασμο με την συνχρονη ψυχικη και πνευματικη κενοτητα που επιφερει η ραγδαια εξελιξη της τεχνολογιας και κατ'επεκταση της διαφημησης των παραγωμενων υλικων,επερχεται απογοητευτηκο αποτελεσμα..Γι'αυτο λοιπον ειναι το πιο σημαντικο πραγμα η παιδεια που θα σε βοηθησει να διατηρησεις το μετρο στις καταστασεις και με την φρονηση που θα σου δωσει, θα χρησιμοποιησεις επικοδομητικα το χρημα χωρις να σε χρησιμοποιει αυτο.

Εδω ομως ειναι το δυσκολο κομματι.Η παιδεια των νεων ανθρωπων,οι οποιοι ειναι το αμεσο μελλον της κοινωνιας,ειναι ανυπαρκτη και δυστηχως προτρεπτικη προς τον πλουτισμο.Η κοινωνια μας και πιο ειδικα η οικογενεια,εμφυτευει μεσω των κοινωνικων προτυπων και τις αντιληψεις της την φιλαργυρια και την υποδουλωση.Προτροπες οπως "..να κερδιζεις,να εισαι φειδωλος,να κοιτας πως να κανεις αμακα,οσο εχεις τοσο αξιζεις κ.τ.λ"μαθαινουν τα παιδια να μην θαυμαζουν τιποτα αλλο εκτος απο τα χρηματα ,και να μην ζουν για τιποτα αλλο εκτος απο το να μεγαλωσουν τις περιουσιες τους.Φυσικα αυτο οδηγει στον απολυτο εγωισμο και φτανουν να θεωρουν εμποδια μεχρι και τους γονεις..Με ολες τις ασχολιες που προσαρμοζεται ο ανθρωπος που επιδιωκει τον πλουτισμο μαραινεται η αγαπη για τους αλλους,η υπερηφανεια,η φιλοδοξια και η δικαιοσυνη.Και ολη αυτη η αδικια και η οργη εναντιων των υπολοιπων ερχεται ως αποτελεσμα του οτι η ευδαιμονια του πλουτου χωρις θεατες και μαρτυρες δεν ειναι τιποτα,γιατι ο πλουτος ειναι τυφλος(Οπως δηλωνει και ο ορισμος που προερχεται απο τον πλουτωνα).Οταν ενας ανθρωπος ετοιμαζεται να γευματισει μονος του η' με την γυναικα του τρωει απλα,ενω οταν περιμενει αλλους,τοτε αποκτουν νοημα τα χρυσα κουταλια και τα ακριβα ρουχα..Την σωφροσυνη ομως την χρειαζεται καποιος ειτε δειπνει μονος του ειτε κανει γιορτινα τραπεζια....

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ-Α


Ο Ηρακλειτος ελεγε πως ο χαρακτηρας του ανθρωπου ειναι και η μοιρα του.Μια προταση που ειναι αποτελεσμα της αντιληψης της Ελληνικης παιδειας και που εχει τεραστιο νοημα και βαθος.Και εχει τεραστιο νοημα αν αναλογιστουμε το πως προκυπτει ενας χαρακτηρας.Ο χαρακτηρας λοιπον ειναι το αποτελεσμα του αξονα της αξιολογικης κλιμακας της συνισταμενης των θεωριων ενος ανθρωπου με τις πραξεις του.Κατα ποσο δηλαδη ο,τι λεει καποιος το πραττει κιολας,ειναι αυτο που εξαγαγει τον εκαστο χαρακτηρα.Το Ελληνικο ιδεωδες της αρετης ξεκινα απο το ατομο.Πρεπει να ειμαστε δυνατοτεροι,ανθεκτικοτεροι και πιο ειλικρινεις απ'οσο ειναι στη φυση μας να ειμαστε.Πρεπει να προσβλεπουμε στους εαυτους μας και οχι στους αλλους για να νικησουμε αυτο που ειναι γραμμενο απο την "μοιρα".Στα κεφαλια των Ελληνων εμπαινε η "αλλοκοτη" ιδεα οτι για την τραγικη τους σωτηρια επρεπε να ακολουθησουν πορεια συγκρουσης με την μοιρα.Η λυτρωση ερχεται σε ηρωες που δεν ταλαντευονται δεξια η' αριστερα στον αγωνα τους να κανουν την πραξη συμφωνη με τον λογο.Πρεπει να δρουν και οχι απλως να σκευτονται.Αχιλλευς,Εκτωρ,Προμηθεας,Αιας,Φιλοκτητης,Αλκηστις,Αντιγ ονη κ,α σχεδον απολαμβανουν την επικειμενη συγκρουση και τα συντριμμια των υποδεεστερων ανθρωπων που θα σκορπισει η γρανιτενια τους αποφασιστικοτητα.Τετοιοι ανθρωποι ειναι ετοιμοι να δωσουν ενα εντυπωσιακο φιναλε πεθαινοντας για τις αρχες τους.Η Δημοσθενης επεμενε πως η δυσκολια εγκειται στο να ματακινηθεις απο την ανεση και την μακαριοτητα της αφηρημενης αρετης στον σκληρο κοσμο της πραγματικοτητας. Ο Αριστοτελης επισης ελεγε πως η αφηρημενη αρετη απο μονη της δεν αρκει αφου κατα αυτον τον τροπο και καποιος που θα κοιμουνταν συνεχως θα ηταν εναρετος.Το θεμα ειναι να μπορεις να ζεις εναρετα στον επιγειο κοσμο της καθημερινοτητας οπου οι αισθησεις δεχονται συνεχως πειρασμους.Ο θηριωδης Αιας βροντοφωναζει πως διολου δεν λογαριαζει εκεινους που ζεσταινονται με κουφιες ελπιδες.Πρεπει η' τιμημενος ο ανθρωπος να ζει η' αμεσως με τιμη να πεθαινει.Για τους Ελληνες καθε ατομο πρεπει να εχει τη δυναμη να μετατρεπει τα λογια του σε πραξη.Αυτος ειναι και οσκοπος της επιπονης σωματικης και ψυχικης εκγυμνασης,και οχι η επιδιωξη καποιου ωραιου υλικου σωματος η' απλα εκτιμησης της αισθητικης εμφανισης.Αυτο ερχοταν σαν αποτελεσμα του μοχθου.Πρεπει να μπορει να ειναι ανθρωπος των εργων του.
Η υποκρισια και η προσποιηση δεν ειναι μονο ατομικα ελλατωματα.Στο αθροισμα τους ειναι θανατηφορα για ολοκληρη της εννοια της κοινωνιας,του νομου και της δικαιοσυνης.Οταν υπαρχει σε μια κοινωνια ενας Λαζοπουλος που μιλα για ηθικη την στιγμη που περιποιηται παιδακια σε κοτερο στη μυκονο με μπολικη κοκαινη,οταν ο προεδρος της κατεξοχην αντικαπιταλιστικης αριστερας Αλαβανος εχει 150 σπιτια στην ιδιοκτησια του,οταν βγαινουν στη τηλεοραση κραγμενες αδερφαρες,και η' τολμουν να μιλουν για τους Ο.Υ.Κ η' γενικοτερα εχουν αποψη για πολεμο,τοτε εχει ξεπεραστει το τιμημα της δημοκρατιας που επιτρεπει να μιλουν ολοι και εχει επικρατησει η βλακεια μαζι με ασυδοσια .. Το να συνταιριαζεις τα λογια με τις πραξεις σημαινει να εισαι ενας Οδυσσεας που μπορει να γοητευσει,να ηγηθει,να πολεμησει,να υποφερει και να εχει συνεχεια στο νου του γιατι συμβαινουν ολα αυτα,εχοντας παραλληλα σκοπο να "επιστρεψει στο σπιτι"

Σημαινει να εισαι ενας Αχιλλεας του οποιου ο ηρωισμος εγκειται στην προσπαθεια του να αποδεχτει τον μελανχολικο κοσμο μας προχωροντας με εορταστικη σοβαροτητα και διεστραμμενη χαρα ευθυς μπροστα στον θανατο,με ενα κουραγιο που εξυψωνει την αξιοπρεπεια του ανθρωπινου πνευματος.
Αληθεια,τι θα ελεγαν αυτοι οι πραγματιστες Ελληνες για τους πολιτικους μας σημερα που κανουν εκκλησεις για πατριωτισμο αλλα απεφυγαν την στρατευση,που "συμμεριζονται"την οικονομικη κριση αλλα μαγειρευουν επιχορηγησεις σε εταιριες,που υποστηριζουν την δημοσια εκπαιδευση αλλα στελνουν τα παιδια τους σε ιδιωτικα σχολεια,που μιλουν για πολυπολιτισμικοτητα αλλα δεν μενουν στον Αγ.Παντελεημονα?
Παντως ο Αγησιλαος ξερω τι λεει.....Νωθρο σωμα.....Νωθρη σκεψη!!!!!!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΙΗΣΟΥΣ Ο ....ΕΛΛΗΝ!


"Αλλομονο εις εσας τους πλουσιους,που χρησιμοποιητε τον πλουτο και τις σαρκικες απολαυσεις για να γεμισετε αυτην την ζωη θετοντας αυτα ως μονο σκοπο του βιους σας,τωρα που γελατε εις την μελλουσα ζωη θα πενθησετε και θα κλαψετε..Μην απατα κανενας τον εαυτο του πιστευοντας οτι ειναι δυνατον να εισθε προσκολλημενοι εις τον πλουτο και εις τον Θεον ταυτοχρονα.Δεν δυνασθαι να εισθε συνχρονως δουλοι του Θεου και του μαμμωνα.Ο Θεος γνωριζει το εσωτερικο σας και αυτοι που παρουσιαζεσθαι δικαιοι και εναρετοι δια της υποκρισιας σας αποστρεφεται αφου διαπραττετε βδελυγματα ενωπιον του Θεου..Μονο οσοι πουλησουν τα υπαρχοντα τους και τα μοιρασουν σε φτωχους θα βρουν θησαυρον εις τον ουρανο.Οσοι εχουν χρηματα δεν θα εμβουν εις την βασιλεια του Θεου,διοτι ειναι ευκολωτερον να περασει καμηλα απο κεφαλη καρφιτσας παρα να εισελθει πλουσιος την πορτα του παραδεισου..Την ωρα που καποιοι μαθητες ειπαν πως το ιερον ειναι στολισμενο με ΩΡΑΙΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ειπε:"Αυτα που βλεπετε και θαυμαζετε θα ελθει η μερα ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΠΕΤΡΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΗΜΝΙΣΘΕΙ.."
ΙΗΣΟΥΣ (κατα Λουκαν μετ.Τρεμπελα)
Ειναι λοιπον ξεκαθαρο για πιο λογο τα ανθρωπαρια της εποχης εκεινης συμπεριφερθηκαν με τοσο μισος στον Ιησου.Ιερεις,γραμματεις,φαρισαιοι και γενικα πλουτακρατικα ανδραποδα βγαλαν ολη την σαπιλλα τους πανω στον Ανθρωπο που αγαπησε τον ανθρωπο.Ειναι οι ιδιοι που σημερα και (μαλλον)παντα θα επιλεγουν την κατακρεουργηση οσων δεν υποτασσονται στα ματαιοδοξα ονειρα και συμφεροντα τους.Βρωμερα βδελυγματα της φυσης που καταφερνουν να κατευθυνουν τους ηλιθιους μαζανθρωπους,οι οποιοι ηταν αυτοι που "επιλεξαν" τον βαραβα να σωθει και ο Ιησους που τους αγαπησε και θελησε την ελευθερωση τους,ειδε στα προσωπα τους την απορριψη και την καταδικη Του.Και μην νομιζουν καποιοι οτι διαφερουν πολυ επειδη δεν εχουν πειραξει κανεναν.Για να φανει ενας ανθρωπος ελεγε ο Πλουτ-αρχος τι ειναι,πρεπει να του δωσεις χρηματα και εξουσια.Πολλοι ειναι αυτοι που νομιζουν πως δεν θα επρατταν καποια πραγματα αλλα η αληθεια ειναι πως δεν τα εχουν πραξει ειτε γιατι δεν ειχαν την δυνατοτητα,ειτε επειδη δεν τους δωθηκε ποτε η εξουσια,ειτε επειδη η μετριοτητα που ζουν τους εχει κανει να φοβουνται τιμωριες και συνεπειες.Εχουν γινει δειλοι αφου δεν ειχαν παρει ποτε δυσκολες αποφασεις.Ενας ανθρωπος που μεγαλωνει σε πολυ πλουσιο περιγυρο δεν εχει μαθει σε φοβιες και περιορισμους οποτε αφηνεται ελευθερη η φυση του να εκδηλωθει.Και εδω ειναι το θεμα.Ο Χριστος εκτιμα περισσοτερο καποιον που εχει αμαρτησει και το εχει μετανοιωσει παρα καποιον που απο φοβο δεν κανει καποια πραγματα.Η ουσια εγκειται στο να ειναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ η επιλογη της αρετης και οχι προιον δειλιας η' δεισιδαιμονικων φοβιων.Σκευθητε λοιπον ο καθεις,οτι ισως δεν βρισκεται στην θεση να εχει μεγαλωσει σε ενα κοσμο ισχυρων που ως μονο σκοπο εχουν να διαιωνισουν τις "αυτοκρατοριες"τους,και δεν βρεθηκε σε τετοια κατασταση δοκιμασιας.Πρεπει λοιπον να εχουμε "ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ"προσπαθωντας με ειλικρινεια να αναρωτηθουμε.."εγω αν ημουν στην θεση του,μηπως θα επραττα τα ιδια και χειροτερα?.."
Ετσι λοιπον,ο Ιησους ειναι απολυτος και αυστηρος,οπως πρεπει να ειναι ενας Δασκαλος και ο,τιδηποτε παρεκλινει απο την διδασκαλια Του ειναι απορριπτεο.Οσοι λεν οτι εγω πιστευω με τον δικο μου τροπο δεν γινονται δεκτοι.Ενα παραδειγμα που ειναι λογικο και επικαιρο ειναι το θεμα με την νηστεια.Οποιος δεν ακολουθει ολη την διαδικασια,και κανει μονο την Μ.Παρασκευη (π.χ.)αποχη απο το φαγητο η' τρωει γαλα λαδι και αλλα "απαγορευμενα",σημαινει πως αποδεχεται την υπαρξη του Θεανθρωπου αλλα περιοριζεται μονο στο να επιλεγει αυτος τι θα φαει και ποτε και αδιαφορει για την ολοκληρωτικη προσπαθεια για τον Ιησου..Αποδεχεται τον Θεο αλλα δηλωνει αδυναμια να ακολουθησει τον δυσκολο δρομο που ζητα ο Θεος και υποκυπτει στις ορεξεις του και τα παθη του.Ενα παραδειγμα που σχετιζεται, ειναι μια διαφημηση που ειδα στον δρομο,Mc Donalds που διαφημιζει ενα burger,νηστισιμο φυσικα με γαριδες και μπολικη μαγιονεζα η' κατι πιτσες γιγας με νηστισιμα υλικα.Το επιστεγασμα της ανοησιας και της κοροιδιας ερχεται με την κυριακη του Πασχα που τη εχουμε μετατρεψει σε μια μεγαλη και "πανηγυρικη" επιστροφη στην κοιλιοδουλεια,με ατελειωτο φαι και πιοτο.Αναρωτηθηκα λοιπον ποσο ηλιθιος ειναι ο κοσμος που δεν καταλαβαινει οτι με την νηστεια καταδιωκεται η εννοια της απολαυσης και οχι καποιας συγκεκριμενης τροφης.Παρ'ολα αυτα,ολοι αυτοι δηλωνουν οτι κανουν νηστεια,αφου απλα δεν τρων κρεας.Ωστοσο,απο τον Ιησου απαιτηται ξεκαθαρα η απολυτη αυταπαρνησης. - "Εκεινος που διαβλεπει στην βασιλεια το Θεου επιβαλλεται να ξεχασει ολοτελως τα σωματικα και υλικα,και καποιοι που θα εχουν επι αυτων χαλαρα διαθεση θα ζητησουν να εμβουν στην βασιλεια του Θεου και επειδη δεν πηραν την αποφαση να αγωνισθουν δεν θα τα καταφερουν.."ΙΗΣΟΥΣ (κατα Λουκαν)
Ειναι φυσικα Ελληνικος αυτος ο τροπος αντιληψης,και γι'αυτο το ΤΑΛΜΟΥΔ των εβραιων λεει για τον Ιησου πως "πεθανε σαν ζωο στον σταυρο οπως του αξιζε γιατι ξεθεμελιωσε το ισραηλ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ιδεες..".Ολος ο πολιτισμος της Κλασσικης Ελλαδας δημιουργηθηκε απο την σθεναρη σταση των ανθρωπων εναντια στον πλουτισμο και την ευκολια της τρυφης.Μη εμπιστευομενοι ουτε τον πλουσιο ουτε τον φτωχο ειχαν πιστη στον μεσο πολιτη.Οι Ελληνες δημιουργησαν ενα αντιαριστοκρατικο ηθος,συχνα εχθρικο προς την συσσωρευση του πλουτου και στην ολη ιδεα του πλουσιου με επιρροη.Οι Ελληνες απο την φυση τους ειχαν καχυποψια παρα θαυμασμο για την πλουτοκρατικη ιεραρχια και για ο,τι απειλουσε την αποκεντρωτικη φυση της πολης,που ειναι η φυσικη εκφραση μιας κοινωνιας ισοτιμων.Ειναι τρομερα δυσκολο να ζεις πλουσιοπαροχα και ταυτοχρονα εναρετα.Το πλουσιοπαροχα απευθυνεται σε αντιληψη και οχι αποκλειστικα σε mercentes.Εννοω γενικοτερα τον υλισμο..

Καλη --ΑΝΑΣΤΑΣΗ--

"Να επιλεγεις τα δυσκολα για να σφυρηλατεις την αρετη σου.."(Πυθαγορας)
Υ.Γ.Φυσικα ολα αυτα απευθυνονται σε οσους πιστευουν με αυτον τον τροπο,τον Χριστιανικο..

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪